Adoptarea ordonanței ”trenuleț” duce agricultura românească în colaps, atenționează producătorii
Publicat de Rotar Mirela, 8 ianuarie 2025, 15:00
Pentru fermierul ludușean Flavius Precup, reducerea cheltuielilor publice din agricultură nu vor avea niciun efect pozitiv, în condițiile în care agricultorii sunt în deficit în ultimii trei ani.
Flavius Precup crede că singura soluție este ieșirea din nou în stradă a fermierilor români, la fel ca anul trecut:
,,Automat, importurile au crescut, așa-zisele pandemii, boli ale animalelor, precum pesta la rumegătoare – în literatura de specialitate nu există așa ceva! Deci cine face toate aceste atentate, are un obiectiv clar: vor să distrugă agricultura și după aceea să o cumpere la bani de nimic, să pună tot felul de ”auslanderi” în proprietate. Vizavi de partea de protest de anul trecut, ce spuneau colegii de atunci – atâta pot spune, bis! Fiindcă din păcate, marea majoritate a populației încă crede că mai există soluții; vedem de fiecare dată ascensiunea acelora care nici măcar nu au școala favorabilă.”
În aceeași notă pesimistă, fermierul clujean Emil Turdean, crede că problema se pune în termeni de supraviețuire, astfel că puțini agricultori români vor reuși să-și mențină afacerile:
,,Evident, o să ne mărească fiscalitatea, atâta tot, eu zic că între 10 și 15 la sută. În rest vom vedea cine va supraviețuiu și cum va supraviețui. Iar angajații de la ferme nu au unde să plece, trebuie să lucreze. Pentru mine, ecuația e mult mai simplă decât pentru un angajat: sold și avem pașapoarte și plecăm! Foarte bine că unii aduc muncitori din alte țări, până la urmă trebuie să produci. Avem pretenții mari, dar până la urmă oferim mai puțin. Noi trebuie să ne facem treaba bine și să vedem ce va urma. Dacă am fi avut ”gură”, poate nu ajungeam aici.”
Ordonanța de urgență a guvernului, care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul public, inclusiv pentru fermele agricole, pune fermierii în dificultate din cauza eliminării mai multor facilități. Fermierii sunt revoltați de această prevedere, în condițiile în care oricum au probleme cu asigurarea forței de muncă.
Suportarea acestor taxe de către angajator reprezintă încă o lovitură pentru acest sector, cu efect direct în creșterea prețurilor de producție și implicit scumpirea produselor.
Autor: Valeriu Russu