Tot mai puțini tineri doresc să muncească
Publicat de Stan Lucian, 19 decembrie 2024, 14:01
Este o mentalitate tot mai răspândită în România, încurajată chiar de părinți, constată directoarea executivă a AJOFM Brașov, Liliana Dragomir.
Ea subliniază că tot mai mulți tineri au dificultăți de scriere și citire când se înregistrează la șomaj, iar subvențiile pe care angajatorii le primesc pentru a angaja tineri nu au succes:
Chiar dacă mulți dintre tineri se declară cu o anumită formă de învățământ, în momentul în care vin la agenție, nu știu să scrie, nu știu să citească. Pentru că angajatorul, chiar dacă îi ia ca muncitor necalificat, are nevoie de o persoană cu cunoștințe minime. Apoi, aceștia sunt foarte reticenți, pentru că din familie este acest lucru alimentat an de an. Părinții lor au uitat că și ei au avut niște începuturi în activitățile profesionale, iar pentru un salariu minim pe economie, acești tineri nu vor să își găsească un loc de muncă, au foarte mari pretenții privind numărul orelor de lucru prestate, de timpul liber, de ceea ce înseamnă responsabilitatea, adaptabilitatea vizaviu de un loc de muncă.
La sfârșitul lunii noiembrie, rata șomajului din Brașov era de 2,63%.
La AJOFM Brașov, din cele 6.800 de persoane înregistrate aproape 4.400 sunt tineri, un sfert fără studii, mai ales în zonele rurale. Singura categorie de tineri dispusă să se angajeze și care formează 15% din absolvenții brașoveni sunt cei care termină școli profesionale, mai spune Liliana Dragomir.
Autor: Valeriu Russu