Presiune maximă pe consumatorii de ciocolată și cafea
Publicat de Corina Muntean, 19 decembrie 2024, 11:17
Presiune maximă pe consumatorii de ciocolată și cafea: prețurile au luat-o razna. Preţul tonei de cacao a atins un nou record, o lovitură atât pentru producători cât și pentru consumatori.
Cotaţiile futures la cacao au atins luni un nou maxim istoric la Bursa de la New York, pe măsură ce piaţa se confruntă cu îngrijorări persistente privind nivelul aprovizionării. Acest maxim creşte probabilitatea ca preţurile, şi aşa ridicate, care îi afectează deja pe producătorii de ciocolată şi consumatori, să se majoreze, transmite Bloomberg. Cel mai tranzacţionat contract a crescut luni la bursă cu 4,1%, până la 11.768 de dolari pe tona de boabe de cacao. De la începutul anului şi până în prezent cotaţiile futures la cacao s-au dublat, ceea ce i-a forţat pe producătorii de dulciuri, precum Hershey Co., să majoreze preţurile.
De asemenea, contractul futures pentru cacao de pe Bursa din New York, cu livrare în martie, a crescut marţi cu până la 1%, ajungând la un nou maxim istoric de 11.938 de dolari tonă. Preţurile la boabele de cacao au crescut la începutul anului, după ce recoltele slabe din Africa de Vest, cea mai importantă regiune producătoare, au aruncat lumea în al treilea an consecutiv cu deficit de aprovizionare.
Chiar dacă ulterior preţurile şi-au mai revenit, în ultimele luni au început din nou să crească, în contextul în care evoluţiile meteo nefavorabile ameninţă fermele din Africa de Vest, reducând şansele ca stocurile mondiale, şi aşa reduse, să fie refăcute.
Problemele în aprovizionarea cu cacao au fost agravate de altele mai vechi din industrie, printre care se numără dăunătorii care atacă arborii de cacao şi preţurile mici pe care le primesc fermierii pentru boabele lor. La acestea se adaugă şi faptul că arborii de cacao recent plantaţi au nevoie de câţiva ani înainte de ajunge la maturitate şi a da rod, ceea ce amână momentul în care ar putea avea loc o revenire semnificativă a producţiei.
Conform unui raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Cacao (ICCO), deficitul global de cacao din anul de piaţă 2023-2024 este cel mai mare din ultimii 60 de ani. Deşi se preconizează o uşoară creştere a producţiei pentru 2024-2025, incertitudinile meteorologice din Africa de Vest rămân un risc major.
Alături de cacao, preţurile cafelei au înregistrat, de asemenea, creşteri semnificative în 2024, atingând niveluri record. Experţii avertizează că pieţele de mărfuri sunt extrem de volatile şi riscante pentru investitori neexperimentaţi.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.