Investiția în obiecte de artă
Publicat de Corina Muntean, 17 decembrie 2024, 11:10 / actualizat: 18 decembrie 2024, 22:16
Investiția în obiecte de artă este una din cele mai sigure, dar potential și una din cele mai bune investiții. Piața românească de artă a dat dovadă de maturitate și a atins noi recorduri în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani. Noul record al pieței de artă a fost stabilit săptămâna trecută pentru un tablou de Grigorescu.
Investiția în obiecte de artă este una din cele mai sigure și mai rentabile plasamente, atunci când are ca finalitate achiziția sau vânzarea unuei opere de artă.
Zielel trecute, piața românească de artă a fost martora unei seri memorabile, cu multiple recorduri istorice stabilite în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani. Astfel, joi, Casa de Licitații Artmark din București, a înregistrat noul record al pieței românești de artă, prin opera „Țărăncuță odihnindu-se” (1870-1880), semnată de Nicolae Grigorescu. Opera a fost adjudecată pentru impresionanta sumă de 365.000 EURO, fiind cea mai bine vândută pictură în piața românească de artă (după 1990). Lucrarea, un ulei pe pânză, a intrat în licitație cu o estimare inițială cuprinsă între 100.000 și 200.000 de euro. Potrivit organizatoriloor, procesul de licitare a fost intens, cu o durată de aproape 30 de minute, timp în care valoarea operei a crescut spectaculos, dar bine-meritat. Opera a reușit să doboare astfel relativ recentul (din 2018) fost record pentru Nicolae Grigorescu, de 340.000 EURO, pentru „Țărăncuță cu basma albă”, stabilind un nou punct de referință pentru 2024. Este totodată și un record de artist, fiind cel mai bine vândut Nicolae Grigorescu, în România. Alături de alte trei lucrări, toate adjudicate, Nicolae Grigorescu a fost liderul licitației, adunând o valoare totală de vânzări de peste jumătate de milion de euro (550 de mii de EURO).
Cu un total de aproape 1.375.000 de euro și o rată de adjudecare de aprox. 80%, evenimentul a marcat cea mai bună licitație de iarnă din ultimii cinci ani, un succes care reflectă pasiunea colecționarilor români și străini pentru artă importantă, precum și soliditatea și lichiditatea pieței de artă românească. Un alt fapt remarcabil a fost că seara de licitație a aparținut, majoritar, cumpărătorilor live, în sală sau prin telefon (66% dintre adjudecări), iar nu cumpărătorilor din platforma online (34% dintre adjudecări) – ceea ce sugerează atenția ce a fost acordată selecției deosebite a Licitației Artmark de Iarnă. În termini de valoare,
Licitația de iarnă 2024 a realizat o medie de 95% din maxima estimărilor, consolidând un trend ascendent al pieței românești de artă importantă și confirmând maturizarea unei piețe care atrage tot mai mulți colecționari și investitori. Dar, în afară de tablouri și sculpturi, casele de licitații vă pot oferi și alte potențiale oportunități de investiție.
Dacă vreți să vedeți ce aduc mult-așteptatele Licitații de Crăciun la Artmark, puteți participa în serile de miercuri și joi la ofertele pentru segmentul de Bijuterii și Artă Decorativă, și mai apoi pentru segmentul Ceasuri și Eleganță.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.