Monoxidul de carbon continuă să facă victime în locuințele românilor
Publicat de Rotar Mirela, 6 decembrie 2024, 14:26
O statistică publicată de Delgaz Grid arată că nouă persoane și-au pierdut viața din cauza intoxicației cu monoxid de carbon și alte 26 au fost afectate, numai în acest an.
Cele mai multe cazuri, respectiv 7 din cele 13 înregistrate în aria de activitatea a Delgaz Grid, au avut loc în primele patru luni ale acestui an, corespunzătoare sezonului rece.
Cauzele producerii incidentelor sunt folosirea aragazului ca sursă de încălzire, racordurile neetanșe sau sistemul de evacuare a gazelor arse necorespunzător pentru centrale termice și sobe aflate în funcțiune.
Reprezentantul companiei, Sorin Munteanu, recomandă instalarea detectoarelor de monoxid de carbon, care pot salva vieți.
,,Monoxidul de carbon nu are culoare, nu are miros, nu este detectabil prin simțurile omului și atunci aceste detectoare de gaze pot semnaliza depășirea sau acumularea de gaz în încăperea respectivă și atenționare pentru luarea urmă măsuri de închidere a focului deschidere a geamului pentru aerisire.”
Pentru a preveni intoxicațiile cu monoxid de carbon este absolut necesară respectarea câtorva reguli, explică Sorin Munteanu:
,,Verificarea sistemelor de evacuare a gazelor arse, este obligatorie verificarea periodică a coșurilor de fum, a hornurilor, iar la locuințe să existe acele grile de ventilare pentru evacuarea gazelor arse. Utilizarea aragazului, a mașinii de gătit, să se facă doar în scopul pentru care este destinat, instalarea detectoarelor de monoxid de carbon.”
Acestor sfaturi se adaugă celor venite de la pompieri, care intervin aproape zilnic pentru salvarea victimelor neatenției.
Reprezentantul ISU ”Horea” Mureș, locotenent Dan Daniel:
”Se interzice folosirea sobelor și altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile. Nu încărcați soba cu lemne înainte de culcare și nu lăsați arzătorul aprins la sobele cu gaze naturale pe perioada de noapte nesupravegheate. Amplasați în fața sobelor cu lemne o cutie sau o tavă metalică. Aceasta va asigura protecția față de cădere accidentală direct pe podea a lemnelor aprinse.”
Simptomele intoxicației depind de concentrația monoxidului de carbon şi de durata expunerii și se manifestă prin greață, amețeli şi dureri de cap.
De aceea, în cazul unei intoxicații cu monoxid de carbon trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgență.
Autor: Raluca Creţ