30% din pacienții Spitalului de Urgență din Tg. Mureș sunt din alte județe
Publicat de radiomures, 3 februarie 2016, 16:00
Este și motivul pentru care spitalul înregistrează, lunar, 300 de cazuri peste valoarea de contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Cazurile suplimentare sunt decontate ulterior, mai puțin cele invalidate, care au fost sub 1% anul trecut.
Anul trecut au fost internați aproape 43.000 de pacienți, dintre care aproape o treime sunt din alte județe.
Decontarea cazurilor de la spitalele de urgență s-ar putea modifica pe viitor, spune managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș, Claudiu Puiac:
În fiecare lună am avut cazuri mult mai multe decât cele contractate cu Casa pentru că noi avem acest caracter regional de spital de urgență. În general, cam 300 de cazuri avem pe lună peste valoarea de contract. Am mai avut și noi cazuri invalidate dar foarte puține. Cazurile invalidate apar și din erori umane, de codificare. Am vorbit cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru spitalele cu caracter regional, cele 8 din țară, posibilitatea decontării în întregime a serviciilor medicale. Noi avem cu totul alt caracter decât celelalte din țară. ”
Pentru ca Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș să devină cu adevărat Spital Regional mai are nevoie încă de două clinici: Urologie și Oftalmologie.
Proiectul Ministerului Sănătății ar putea începe anul acesta, cu finanțare de la Banca Mondială pentru construcția unei clădiri noi care să cuprindă blocuri operatorii, Clinică ATI și Clinică de Arși.
Etajul doi al spitalului se va elibera, iar acolo se vor putea înființa cele două clinici care lipsesc pentru ca spitalul să devină regional.
Rata de mortalitate în SCJU Tg.Mureș a fost anul trecut 3,42% , iar la infecțiile nozocomiale a fost de 0,25%, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la Clinica ATI.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM