INSP: Cancerul de col uterin, o problemă de urgență medicală
Publicat de Rotar Mirela, 18 noiembrie 2024, 16:00
Cu toate acestea, autoritățile au tăiat finanțările pentru testarea și depistarea precoce a leziunilor colului uterin care evoluează ulterior în cancer.
De asemenea, realizarea Registrului Național de Cancer, respectiv al celui de screening pentru depistarea acestui tip de cancer ar putea ajunge în faza de testare abia la mijlocul anului viitor. Finanțat din fonduri PNRR, acesta face parte din proiectul de digitalizare al Institutului Național de Sănătate Publică cu o valoare totală de aprox. 6 milioane de euro. Peste jumătate din aceste fonduri sunt alocate registrelor de boală, respectiv pentru cancer, diabet, boli rare și traumă majoră, aflăm de la coordonatorul de proiect din cadrul INSP, dr. Carmen Ungurean:
,,Registrul național de cancer este în curs de dezvoltare. Fondurile sunt asigurate prin componenta de digitalizare din PNRR. Am operaționalizat proiectul și suntem destul de avansați și cu dezvoltarea criteriilor de înregistrare și cu achiziția companiei care va dezvolta software-ul de aplicație. Mai durează…probabil că până la jumătatea anului viitor o să reușim să punem în funcțiune măcar varianta de testare.”
Anual, în România sunt depistate aproape 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, incidența îmbolnăvirilor fiind de 34 la 100.000 de femei. Numărul îmbolnăvirilor e nepermis de mare, mai spune pentru Radio Tg Mureș medicul din cadrul Institutului de Sănătate Publică, Carmen Ungurean:
,,Cancerul de col uterin în România este o problemă care reprezintă deja o urgență de sănătate publică. Spun asta pentru că numărul de cazuri noi de cancer, mai ales în stadii avansate, e nepermis de mare în comparație cui alte state europene. În plus, cancerul de col uterin este unul dintre cele mai prevenibile cancere deoarece avem vaccinul împotriva HPV. 99% dintre cancerele de col uterin se produc din cauza infecției persistente cu HPV.”
Și în județul Mureș numărul cazurilor de cancer de col uterin depistate e în creștere, anul trecut fiind cu 50 mai multe cazuri noi față de 2022. La această dată sunt aproape 650 de mureșence în evidență cu această afecțiune.
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin a avut, în schimb, o adresabilitate uriașă anul trecut în Mureș, dar și în celalalte județe din Regiunea Centru, unde peste 18.000 de femei au apelat la testarea gratuită HPV și Babeș Papanicolaou.
8,6% dintre femei au fost depistate cu leziuni canceroase și au beneficiat de tratament sau intervenție chirurgicală. Programul n-a mai continuat anul acesta, din lipsă de finanțare.
Autor: Cristina Bulbescu