Peste 600 de accidente rutiere au necesitat intervenția ISU, numai în acest an
Publicat de Stan Lucian, 15 noiembrie 2024, 18:30
În primele 10 luni ale acestui an, în județul Mureș s-au produs 135 de accidente rutiere grave, soldate cu 27 de persoane decedate și aproape 200 de persoane rănite.
Deși numărul victimelor este în ușoară scădere de la an la an, polițiștii și pompierii încearcă să îi conștientizeze pe șoferi să fie mai atenți și să reducă viteza de deplasare.
Numai în acest an, pompierii mureșeni au intervenit la peste 600 de accidente rutiere, a arătat prim adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Horea“ al județului Mureș, Cristian colonel Buhăianu:
”Au fost asistați 813 adulți și 120 de copii, fiecare caz beneficiind de îngrijire a promptă a echipajelor de prim ajutor. Structurile operative ale inspectoratului au răspuns prompt la 43 de accidente de circulație grave, din care 28 au necesitat intervenții complexe de descarcerare pentru extragerea victimelor din vehicule avariate.”
Polițiștii derulează frecvent campanii de prevenire, în încercarea de a conștientiza participanții la trafic de consecințele actelor lor.
Coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – Comisar șef de poliție Gabriela Pîncă:
”În spatele fiecărei cifre este o viață și un destin și o familie. Ne uităm deseori în jur, căutăm explicații externe, poate n-avem drumuri, poliția nu stă destul pe stradă sau uneori stă prea mult și ne agasează și asta și uităm că singurul factor pe care noi îl controlăm și care este cel mai important este factorul uman. Și sunt eu care urc la volan și sunt eu care circul pe stradă.”
Specialiștii care intervin în primele clipe la accidente spun că multe vieți ar putea fi salvate dacă s-ar purta centura de siguranță.
Șeful Centrului Național de Formare Formatori Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență din cadrul ISU Mureș, maior Alin Moldovan:
”Airbag-ul se deschide cu o viteză de 300km/h, într-un timp de 0,01 sau 0,05 secunde. Vă dați seama dacă avem acel martor mincinos la centură sau centura pusă pe spate, impactul corpului uman asupra airbag-ului este foarte mare. Dacă nu există leziuni externe, adică fracturi, sigur există leziuni interne ruptură de ficat, ruptură de organe interne.”
Anul acesta, în data de 17 Noiembrie se celebrează Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Accidentelor de Circulație.
Cu această ocazie, începând cu ora 12:00, în incinta complexului comercial Plaza M din Târgu Mureș, atât copiii, cât și adulți vor putea participa la ateliere și discuții legate de măsurile aplicabile în diverse situații de urgență.
Program:
1. Ateliere de prim ajutor în cazul producerii unor situați de urgență – susținute de instructorii din cadrul Centrului Național de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență, atât voluntarii ISU și UPU SMURD Mureș;
2. Expoziția tehnicii și costumelor de intervenție, accesoriilor de descarcerare, alături de personalul operativ din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Mureș;
3. Atelier de discuții și informare preventivă susținut de personalul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș;
4. Atelier de discuții susținut de personalul Serviciului Rutier și Compartimentul de Prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș;
5. Atelier de discuții susținut de personalul Agenției Naționale Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, alături de activități de simulare a efectelor substanțelor psihoactive prin utilizarea “ochelarilor de droguri” ce simulează o gamă largă de efecte care pot fi declanșate de consumul de droguri, precum, și “ochelarilor de alcool” ce simulează o intoxicație puternică de alcool, în sânge;
6. Ateliere de prim ajutor în caz de accident moto susținut de Riders of IPA LE MC România Chapter Târgu Mureș, alături de personal medical din cadrul UPU SMURD Târgu Mureș;
7. Atelier de conducere preventivă – poligon și simulator de conducere preventivă oferit de MRT Motorsport Târgu Mureș;
Autor: Raluca Creț