Începe o nouă sesiune de înscriere la AFM pentru UAT-urile care vor modernizarea iluminatului public
Publicat de Rotar Mirela, 15 noiembrie 2024, 12:28
Acest lucru este programat să se desfășoare în perioada 20 noiembrie, ora 10:00 – 27 noiembrie ora 23.59. Primăriile de comune, oraşe şi municipii se pot înscrie pentru a accesa și extinde sistemele cu corpuri de iluminat cu surse LED.
Vicepreședintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Adrian Corbu, a declarat că pentru acest an au apărut câteva modificări și îmbunătățiri în program:
,,Anul acesta, sumele alocate pentru comunele cu populație sub 5000 de locuitori sunt de 1 milion de lei, pentru comunele cu peste 5000 de locuitori, 2 milioane de lei, pentru orașe 3 milioane, pentru municipiile de rang II, 5 milioane de lei, iar municipiile de rang I, 6 milioane. Schimbarea apare la București cu un număr foarte mare de corpuri de iluminat vechi, unde am făcut o modificare, în loc de 50 primesc 60 de milioane de lei. Ca alte noutăți, administrațiile locale vor putea să facă și extinderi, să monteze stâlpi fotovoltaici sau dacă extinderile se vor face cu stâlpii clasici de iluminat, vor fi obligați să monteze și panouri solare, de putere cel puțin egală cu cea instalată.”
În municipiul Brașov, administrația își propune să eficientizeze energetic prin această sesiune, 4.000 de stâlpi de iluminat, a explicat purtătorul de cuvânt Soprin Toarcea:
,,Noi deja avem o finanțare de 6 milioane de lei și încercăm să obținem alte 6 milioane în această etapă, ceea ce înseamnă că vom eficientiza energetic 4000 de stâlpi de iluminat, prin schimbarea lămpilor cu sodiu cu lămpi LED și sisteme de telegestiune. Deja în municipiul Brașov, 50 la sută din sistemul de iluminat este cu LED, obiectivul nostru este ca în doi ani să ajungem la 100% sisteme eficiente energetic de iluminat și telegestiune pe tot ce înseamnă stâlpii din municipiu.”
Administrația locală a Brașovului urmărește ca până în 2026 întregul sistem de iluminat public să fie pe led, ceea ce va aduce o economie de consum de circa 40%.
Autor: Valeriu Russu