Industria dezvoltatoare de jocuri video din România
Publicat de Corina Muntean, 15 noiembrie 2024, 10:29
Suntem buni la jocuri! La cele video mai precis, pe care ne pricepem să le programăm. Asta arată rezultatele industriei dezvoltatoare de jocuri video din România, care anul trecut a generat o cifră de afaceri de peste 300 de milioane de euro.
Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat, în 2023, o cifră de afaceri de 317 milioane de euro, în uşoară scădere faţă de 2022. Deşi evoluția este în uşoară scădere faţă de 2022, datorită unor factori globali, cifra de afaceri totală s-a triplat faţă de acum zece ani, arată Romanian Game Developers Association. Comparativ, la nivel global, veniturile din industria jocurilor video au ajuns la aproape 184 de miliarde de dolari în 2023.
În România sectorul rămâne activ şi diversificat, cu 206 studiouri de dezvoltare, dintre care majoritatea sunt concentrate în Bucureşti (101 studiouri). Alte centre importante includ Cluj (36 studiouri), Iaşi (11 studiouri), Timiş şi Ilfov (8 studiouri fiecare), precum şi Braşov (3 studiouri). În total, aproximativ 6.600 de specialişti lucrează în sectorul dezvoltării de jocuri video.
Cifra de afaceri per angajat s-a menţinut la un nivel similar cu anul anterior, la peste 48.000 de euro, ceea ce reprezintă o creştere de 50% faţă de anul 2019.
„Avem o reală oportunitate de a crea în România un hub creativ autentic. În momentul actual, este esenţial ca industria dezvoltatoare de jocuri video din România să se dezvolte într-o industrie care creează produse originale, continuând şi să beneficieze şi să crească un sector deja puternic de servicii tehnice şi creative. Din păcate, România nu are încă o strategie dedicată pentru acest domeniu. Statul român trebuie să se asigure că ţara noastră continuă să fie un hub dinamic în Europa pentru dezvoltarea de jocuri, prin crearea oportunităţilor de investiţie, după modelul altor ţări precum Franţa, Polonia, Marea Britanie sau Canada”, afirmă Alex Chica, preşedintele Romanian Game Developers Association (RGDA), citat în comunicat.
Totuși, un pas important tot se face, cel puțin la nivel de învățământ. Începând cu anul școlar 2025-2026, liceenii din România vor avea oportunitatea de a studia disciplina opțională „Dezvoltarea jocurilor video”. Această măsură, publicată recent în Monitorul Oficial, va fi disponibilă pentru elevii din toate specializările și profilele liceale, oferind o oră de curs pe săptămână, desfășurată în laboratoare de informatică echipate corespunzător.
În prezent, cele mai mari companii de dezvoltare a jocurilor video din România în 2023, după cifra de afaceri, sunt Electronic Arts România, Ubisoft, Amber Studio, Gameloft România, Green Horse Games, Playtika, Super Hippo Studios, Quantic Lab Cluj-Napoca, eRepublik, Whyttest, Funcom și AMC România, înregistrată în Timiș.
Printre cele mai notabile jocuri dezvoltate sau co-dezvoltate în România în 2023 şi 2024 se numără EA FC 24 (Electronic Arts România), Final Fantasy VII Rebirth (AMC România), Chromosone Evil 2 (16 Bit Nights) sau Zoria: Age of Shattering (Tiny Trinket Games). De asemenea, anul acesta au avut loc pre-lansări („Early Access”) pentru jocuri noi independente precum ASKA (Sand Sailor Studio) şi Breachway (Edgeflow Studio).
Romanian Game Developers Association este o organizaţie non-profit fondată în 2013 cu misiunea de a dezvolta şi promova industria de dezvoltare a jocurilor din România. Membrii RGDA acoperă în prezent peste 90% din profesioniştii locali din industria de dezvoltare de jocuri.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.