Doar 16% dintre români vor să cumpere o mașină electrică. Mulți le preferă pe cele hibride
Publicat de Stan Lucian, 14 noiembrie 2024, 16:00
Potrivit unui sondaj realizat pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor E.ON și Delgaz Grid, tinerii sunt în mai mare măsură interesați de o mașină electrică decât persoanele din celelalte grupe de vârstă.
Pe de altă parte, aproape 58%, afirmă că nu au de gând să facă o astfel de achiziție, a declarat purtătorul de cuvânt al EON Gaz, Adela Boțan:
Rezultatele acestui studiu relevă că tinerii până în 35 de ani sunt cei mai interesați să achiziționeze o mașină electrică – vorbim de 42% dintre respondenți – apoi costurile mai reduse de întreținere și alimentare față de automobilele cu motoare convenționale, aproape 25%. Apoi performanțele tehnice avansate, în jur de 11 la sută și beneficiile fiscale și subvențiile de care se pot bucura prin achiziția unei mașini electrice, pentru 9,6%.
Totuși, peste 80 la sută dintre respondenți motivează că nu și-ar lua mașină electrică din cauza prețului ridicat, lipsa stațiilor de încărcare precum și autonomia scăzută a vehiculelor electrice.
Adela Boțan:
În ceea ce privește impedimentele în achiziționarea unei mașini electrie, 88 la sută dintre respondenți spun că prețul ar fi principalul motiv pentru care nu ar face o astfel de achiziție. Apoi, 85% spun că infrastructura de stații de încărcare este insuficient de dezvoltată, și totodată autonomia scăzută a vehiculelor electrice îi determină să nu ia decizia de achiziție, care este indicată de 82% dintre respondenți.
Totodată, scăderea subvenției statului, prin ecotichete, semnalată de aproape 80% dintre cei chestionați, completează lista motivelor pentru care achiziționarea unei mașini electrice se mai lasă așteptată.
Dacă ar avea o mașină electrică, 56% din cetățeni ar încărca-o de la o stație instalată la domiciliu, constatare confirmată de reprezentantul unui dealer auto din Tg. Mureș, care arată că sistemele plug-in, de încărcare de la priză a mașinilor, ar determina mai mulți să cumpere mașini propulsate electric:
Unii se tem că rămân fără baterie, că n-o să aibă unde să încarce, se tem de durata mică de viață a bateriilor. Așa-numitul plug-in, la care poți să și încarci mașina de la priză, dar merge și pe benzină, acelea sunt cele mai căutate. Din păcate, tendința o facem în funcție de ce legi intră. Pentru că dacă vine statul cu un suport mai mare prin programul Rabla pentru electrice, atunci normal că oamenii o să cumpere acele mașini. Și depinde și din Europa, ce fel de legi ne vin.
În aceste condiții, tendința actuală a pieței auto spune că românii încă preferă, în ordine, mașinile cu motoare alimentate cu ardere internă, pe locul secund sunt autoturismele hibride, iar pe ultimul loc cele pur electrice.
Autor: Valeriu Russu