Eliminarea plafonării la energie nu implică neapărat creșteri mari de prețuri
Publicat de Stan Lucian, 11 noiembrie 2024, 15:00
Prețurile plafonate sunt valabile până pe 31 martie 2025, iar până acum au apărut, pe comparatorul de prețuri al ANRE, oferte de la patru furnizori de curent electric, care se situează între 1,03 lei și 1,43 lei pe kWh, TVA inclus.
Președintele Asociației ”Energia Inteligentă”, Dumitru Chisăliță constată că oferta de după eliminarea plafonării indică mari fluctuații de preț:
Avem o situație în care prețul scade cu 21%, una în care prețurile sunt aproximativ la fel, și situația celor care plătesc 0,60 lei pe KWh, la care creșterea este estimată la 51%. În valori discutăm de circa 17 lei pe lună la prețul plafonat minim, cam 3 lei la plafonarea medie, și o scădere de până la 70 de lei la cei care aveau preț plafonat de 1,03 lei pe kwh.
Plafonarea nu ținea cont de vulnerabilitate, ci de consum, și a afectat multe persoane vulnerabile din România care plăteau prețul plafonat maxim și nicidecum cel minim.
Se pornea de la premisa falsă că dacă ai consum mic ești obligatoriu sărac, spune Dumitru Chisăliță:
În momentul în care se va trece pe protejare, ținând seama nu de consum ci de veniturile pe care le au respectivele gospodării, atunci lucrurile întră în normalitate, pentru că sunt situații în care oamenii au cabane la munyte, merg o dată pe lună acolo și sunt considerați, după schema actuală, ca fiind consumatori vulnerabili, chiar dacă au mii de euro salarii. Și tocmai de aceea, protejarea trebuie să plece de la venituri și nu de la consum. A fost o aberație, considerând că dacă ai consum mic, sigur ești și sărac.
În ce privește gazul metan, unde facturile sunt mai mari decât cele de energie electrică, Dumitru Chisăliță constată că plafonarea a venit atât cu avantaje, cât și cu prețuri mai mari.
Astfel, potrivit analizei pe ultimii doi ani a Asociației ”Energia Inteligentă”, în 2022 fără plafonare plăteam cu până la 26% mai mult metrul cub de gaz, în 2023 am fi plătit mai puțin cu până la 7% iar în acest an factura la gaz ar fi fost cu circa 16 procente mai mică.
Chisăliță crede că în iarna aceasta facturile nu vor fi modificate, iar până în primăvara anului viitor vor apărea mai multe oferte de preț ale furnizorilor de gaz și curent electric, nefiind excluse și schimbări legislative de ultimă oră în privința reglementării prețurilor.
Autor: Valeriu Russu