De azi, scad ratele la creditele nebancare iar dobânzile sunt plafonate
Publicat de Rotar Mirela, 11 noiembrie 2024, 12:48
Potrivit unei legi aprobate de Parlament în vara acestui an, ratele maxime pentru creditele de consum contractate de români de la Instituțiile Financiare Nebancare, adică IFN -uri, vor scădea.
Măsura este menită să protejeze consumatorii care până acum plăteau dobânzi chiar și de 1.000% , ceea ce înseamnă returnarea unor sume de zeci de ori mai mari decât totalul banilor primiți.
În general, cei rău-platnici la creditele bancare apelează la aceste credite, dar și cei foarte puțin informați, precizează pentru Radio Tg.Mureș specialista în fonduri de investiții și educație financiară precum și cadru universitar din Târgu Mureș, Alina Solovăstru:
,,Aceste instituții financiare non bancare funcționează de foarte mult timp pe piața din România și faptul că legea le-a permis să lucreze în acest sistem, foarte multă lume a beneficiat de credite cu o dobândă exagerat de mare. Felul în care se dau creditele e mult mai rapid și nu sunt garanții cerute… Au fost cazuri în care oamenii spuneau că au luat credit cu o dobândă de 9% dar nu erau atenți că această dobândă era, de fapt, săptămânală. Marea masă a celor care au luat credite sau iau de la IFN-uri, au avut în istoric situații în care au fost înregistrați în cadrul Biroului de Credit, deci au avut statutul acesta de rău platnic.”
Chiar plafonate, aceste credite pe termen scurt au în continuare dobânzi foarte mari, sesizează analistul financiar Sorin Pâslaru, redactor șef la Ziarul Financiar.
Ele sunt speculative și fac profituri pe seama celor care plătesc, în condițiile în care o parte din debitori nu le mai returnează.
Existența IFN-urilor e explicată și de restricțiile bancare încă existente pe piața bancară din România, care e cea mai profitabilă din Europa, mai spune Sorin Pâslaru:
,,Când legea permite, orice e posibil. Aici, ține foarte mult de faptul că oamenii nu au acces la credite bancare cu dobânzi normale la credite de consum. De ce nu au acces? Aici e întrebarea. Noi suntem o piață foarte, foarte profitabilă pentru bănci, cea mai profitabilă din Uniunea Europeană suntem… Deci, randamentul capitalului în România și randamentul activelor este cel mai înalt. Dobânzile sunt foarte înalte iar băncile dau credite numai celor care deja au bani.”
Legea IFN-urilor, care a intrat de astăzi în vigoare, reglementează o dobândă ce nu poate depăși 1% pe zi pentru creditele de până la 5.000 lei, pentru cele între 5.000 și 10.000 de lei – 0,8%, iar pentru cele de până la 25.000 de lei – 0,6% pe zi .
De asemenea , suma totală rambursată de persoanele împrumutate nu va mai putea depăși dublul valorii totale a creditului.
Autor: Cristina Bulbescu