Octava mondială de rugăciune se ține la Sighișoara și Stânceni, județul Mureș
Publicat de radiomures, 18 ianuarie 2016, 21:35 / actualizat: 19 ianuarie 2016, 10:16
Ca în fiecare an, în perioada 18-25 ianuarie bisericile creștine din întreaga lume organizează seri de rugăciune pentru unitatea creștină.
Astfel de manifestări se organizau anii trecuți și la Tîrgu-Mureș, însă anul acesta se țin doar la Sighișoara și la Stânceni.
De 18 ani se întâlnesc la Sighișoara cele 6 culte istorice pentru a se ruga împreună .
Aceștia se roagă în trei limbi: română, maghiară și germană, iar preoții predică fiecare în limba lor în biserici de altă naționalitate.
Acest program interconfesional interetnic din Sighișoara este unic și se face pentru pacea socială, spune organizatorul manifestării, preotul evanghelic Hans Bruno Frochlich:
Participă cultele istorice de aici din Sighișoara, încep cu maghiarii: romano-catolici, reformați și unitarieni; românii care sunt ortodocși majoritatea și o minoritate greco-catolică și evanghelicii care suntem noi, sașii. Rugăciunea o spunem de trei ori: o dată în germană, o dată în română, o dată în germană. E foarte importantă și pentru pacea socială. Să se predice în limba maghiară în Biserica Ortodoxă și să se traducă în limba română sau invers, preot ortodox să predice într-o biserică vorbitoare de limbă maghiară … nu este la îndemna oricui, nu se întâmplă în multe locuri în Ardeal dar eu zic că acesta e mersul firesc. Țin să subliniez că nu e un teatru pe care îl jucăm ci chiar așa se trăiește în Sighișoara.”
O întâlnire interconfesională de rugăciune va avea loc sâmbătă, la Schitul ”Sfânta Cruce” de la Stânceni.
Unul dintre participanți este preotul greco-catolic din Tîrgu-Mureș, Flavius Miheț:
În urmă cu ceva ani și la Tîrgu-Mureș am reușit să ne strângem mai multe confesiuni pentru a ține aprinsă această flacără și cest deziderat al Mântuitorului Christos ca toți să fie una precum El și Tatăl una sunt. Acum, din păcate, doar la Schitul Sfânta Cruce din Stânceni va avea loc în data de 23 o întâlnire a mai multor confesiuni participând la o mărturie de credință și rugăciune preoți ortodox, greco-catolic, romano-catolic, pastor reformat și din partea comunității evreiești.”
Inițiativa Octavei Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor s-a născut în lumea protestantă, în anul 1908.
Alegerea datei este simbolică, 18 ianuarie fiind sărbătoarea Bazilicii Sfântului Petru din Roma, iar 25 ianuarie – sărbătoarea convertirii apostolului neamurilor, Sfântul Pavel.
Cristina Bulbescu
Foto: www.crestinortodox.ro