Maşinile electrice pot arde chiar şi 24 de ore
Publicat de Rotar Mirela, 1 noiembrie 2024, 13:00
Asta din cauza acumulatorilor utilizaţi care sunt foarte mari, ducând astfel la o ardere ce este foarte greu de stins.
Având în vedere cazurile înregistrate la nivel naţional, dar mai ales internaţional, pompierii mureşeni au început o serie de cursuri pentru a fi pregătiţi în cazul unui astfel de incendiu.
Una dintre probleme este faptul că aceşti acumulatori se pot reaprinde, spune maiorul Mihai Gagyi, comandantul Detaşamentului de Pompieri Târgu Mureş:
„Am început o parte de pregătire pentru stingerea incendiilor la maşini electrice pentru că deja sunt tot mai multe astfel de maşini. Vedem ce se întâmplă şi la nivel naţional, dar şi la nivel internaţional cu incendiile la astfel de maşini. Ele sunt dotate cu nişte acumulatori destul de mari, iar în momentul în care se aprind acei acumulatori este foarte greu să stingi acel incendiu. El poate dura până la 24 de ore, trebuie refulată o cantitate enormă de apă şi oricând se poate reaprinde. Chiar dacă ai stins flacăra pe moment, ai adunat dispozitivul şi se reaprind acei acumulatori. În plus, este şi foarte periculos pentru noi.”
Tot pentru a fi pregătiţi, pompierii au colbaorat cu Societatea de Transport Local, având în vedere că o bună parte a autobuzelor din Târgu Mureş sunt electrice sau hibride.
Maiorul Mihai Gagyi, comandantul Detaşamentului de Pompieri Târgu Mureş:
„Am adunat informaţii, am decis să facem nişte cursuri pe acest subiect în care să discutăm cu ingineri care proiectează astfel de maşini pentru a putea să fim în măsură în cazul în care avem un astfel de incendiu să îl lichidăm într-un timp cât mai scurt şi cu riscuri cât mai mici pentru noi. Am avut o colaborare foarte bună cu cei de la Transport Local, am făcut mai multe vizite la ei să ne prezinte autobuzele electrice, să vedem exact, unde sunt acumulatorii, care sunt riscurile dacă se produce un incendiu, de unde poate fi oprită alimentarea cu curent electric.”
În raportul „Global EV Outlook 2024”, AIE estimează că numărul de autovehicule electrice, inclusiv mijloacele de transport, va crește de la mai puțin de 45 de milioane în 2023, la 250 de milioane în 2030 și ajunge la 525 de milioane în 2035.
Autor: Sanda Vițelar