9% din PIB şi investiţiile în spitalele din oraşele mici, urgențe în sănătate
Publicat de Rotar Mirela, 1 noiembrie 2024, 12:45
Coaliția Votez pentru Sănătate a organizat la Târgu Mureș o dezbatere publică cu autorități locale și regionale și un stand de informare, ca parte a campaniei de mobilizare publică Votez pentru Sănătate, prin care societatea civilă solicită o alocare de 9% din PIB pentru Sănătatea Nouă.
A fost a noua dezbatere de acest tip organizată de Coaliţie, toate propunerile urmând a fi sintetizate într-un document ce va fi transmis autorităţilor competente.
Pe lângă problemele legate de finanţarea, în general, a sistemului, printre nemulţumirile ridicate de actorii locali s-a numărat şi finanţarea spitalelor orăşeneşti, spune Mihaela Debu, reprezentanta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, organizator al evenimentului:
„Au venit foarte multe propuneri pe care acum încercăm să le strângem într-o idee comună de ce putem face în oraşele mici. Sunt oraşe mici în care este imposibil, managerii ni s-au plâns, de exemplu, de faptul că au prea puţine fonduri pentru a face ceea ce şi-ar dori. Este clar o subfinanţare la nivel de spitale orăşeneşti, de spitale mici ca să spun aşa.”
Necesitatea reformării sistemului de asigurări de sănătate a fost o altă concluzie a dezbaterilor mai spune Mihaela Debu:
„Este această problemă a asigurărilor de sănătate, a pacienţilor asiguraţi şi neasiguraţi. Părerile sunt cumva împărţite, este clar că trebuie cumva reformat acest sistem al asigurărilor de sănătate pentru că e foarte, foarte greu să mai faci faţă. Pe de altă parte, sunt şi pacienţii care sunt asiguraţi şi sunt foarte supăraţi pentru că nu pot beneficia de investigaţii gratuite în oraşul lor, în localitatea lor şi trebuie să se ducă doar în anumite centre universitare şi uneori nici măcar acolo nu găsesc ceea ce au nevoie.”
Printre aspectele pozitive constatate a fost implicarea, în unele localităţi, a administraţiei locale, fapt ce a dus la reabilitarea şi dotarea spitalelor din alte fonduri decât cele guvernamentale.
Campania Votez pentru Sănătate este o inițiativă a societății civile, susținută la acest moment de 31 de organizații. 16 dintre ele sunt asociații de pacienți și ONG-uri, care reprezintă vocea pacienților români.
Autor: Sanda Vițelar