Administrația Fondului pentru Mediu lansează, în curând, programul Rabla pentru sobe
Persoanele din mediul rural care trăiesc în zone de munte şi îşi încălzesc locuinţele cu lemne vor putea primi sprijin financiar de la stat prin programul Rabla pentru Sobe.
Publicat de Stan Lucian, 30 octombrie 2024, 20:15
Administraţia Fondului pentru Mediu va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă energetic, dar nu mai mult de 10.000 lei.
Sobele trebuie să aibă un standard european, se numeşte „Eco Design”, ceea ce înseamnă un randament de minim 80%.
Specialiștii din domeniu spun că programul ar fi fost mai bun, dacă atenția se îndrepta și asupra coșurilor de fum.
Mircea Balșoianu, președintele Asociației pentru Siguranța Coșului de Fum:
”O sobă, fie ea tradițională, fie o sobă care se încadrează în cerințele de acum, funcționează în parametrii în care a fost ea proiectată, împreună cu partea de evacuare a gazelor de ardere și a fumului fierbinte, respectiv coșul de fum. Ori, dacă aceste sobe se vor racorda la vechile coșuri de fum, existente acum pe sobele care urmează a fi înlocuite, nu vom avea rezultatele pe care ni le dorim.”
Mircea Balșoianu a atras atenția și asupra materialului combustibil, care contribuie la randamentul sobelor. Totodată, trebuie respectate o serie de reguli minime pentru evitarea oricăror probleme:
”Principala cauză de producere a incendiilor este distanța față de materialele combustibile, care ar trebui să fie între 15 și 20 de centimetri față de materialele combustibile. Din păcate această distanță nu se respectă și cărămida, în general materialul din care sunt făcute aceste coșuri, este un material de acumulare și radiere. În momentul în care radiază către materialul combustibil usucă și, în timp, acesta se auto-aprinde.”
În sezonul trecut de încălzire, pompierii mureșeni au stins peste 70 de incendii izbucnite din cauza surselor de căldură.
Intervențiile ar fi fost mai puține dacă se respectau regulile de prevenție.
Reprezentantul ISU ”Horea” Mureș, locotenent Dan Daniel:
”Se interzice folosirea sobelor și altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile. Nu încărcați soba cu lemne înainte de culcare și nu lăsați arzătorul aprins la sobele cu gaze naturale pe perioada de noapte nesupravegheate. Amplasați în fața sobelor cu lemne o cutie sau o tavă metalică. Aceasta va asigura protecția față de cădere accidentală direct pe podea a lemnelor aprinse.”
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului, în present, randamentul mediu al sobelor folosite de populaţie este foarte redus, de 20-25%.
Autor: Raluca Creț