O companie mureșeană a fost prezentă la cea mai importantă expoziție mondială dedicată inovației alimentare
Sub genericul SIAL Paris 2024, în capitala Franței s-a desfășurat între 19-23 octombrie unul dintre cele mai mari și mai prestigioase evenimente din industria alimentară la nivel global.
Publicat de Rotar Mirela, 28 octombrie 2024, 12:00 / actualizat: 30 octombrie 2024, 18:01
Evenimentul reunește profesioniști din întreaga lume, oferind o platformă pentru a explora cele mai noi tendințe și soluții din domeniul alimentar.
Au fost peste 7.000 de expozanți din 130 de țări și o participare estimată la aproximativ 285.000 de vizitatori din 200 de țări.
La eveniment au fost prezente și 90 de companii românești, aceasta fiind cea mai importantă participare românească la o expoziție internațională.
Între acestea s-a aflat și compania mureșeană Mirdatod, producător, între altele, al primului produs românesc care a primit recunoaşterea europeană de „Denumire de Origine Protejată“ -Telemeaua de Ibănești.
Ing. Nicu Bumb, director în cadrul companiei Mirdatod:
Trebuie spus că producătorul de Telemea de Ibăneşti reprezintă un bun exemplu de afacere dezvoltată din fonduri europene.
Proprietarii brandului Telemea de Ibăneşti spun că, până acum, au accesat de 5 ori fonduri europene pentru a pune pe picioare cele două fabrici de procesare a laptelui care funcționează sub sigla Mirdatod.
Unul din cofondatorii companiei, David Todoran:
Antreprenorul a fondat compania Mirdatod Prod alături de fratele său Mircea Todoran. La ora actuală portofoliul de produse include Telemeaua de Ibăneşti, varietăţi de caşcaval, urdă, brânză de burduf, smântână, iaurt şi unt.
Produsul vedetă rămâne Telemeaua de Ibănești, care din 2016 este certificat la nivelul Uniunii Europene ca fiind Produs de Origine Protejată, după mai mulţi ani în care compania s-a luptat să obţină această certificare. Practic, Telemea de Ibăneşti a fost primul produs lactat românesc certificat la nivelul Uniunii Europene şi astăzi este unul dintre cele 13 produse tradiţionale româneşti recunoscute şi protejate în Uniune, dar este singurul cu DOP, ceea ce înseamnă că este produs exclusiv din materii prime locale de pe Valea Gurghiului.
Nicu Bumb spune că această certificare a ajutat foarte mult compania, care a dublat practic capacitatea de producţie.
El a mai afirmat că, la ora actuală, fabrica exportă circa 5% din producţie, dar următorul pas în dezvoltarea afacerii va fi certificarea la nivel mondial care i-ar permite companiei să exporte în ţări din afara UE.
Pe de altă parte, dezvoltarea din ultimii ani a permis companiei să testeze și piața de produse bio, mai ales că Valea Gurghiului este propice pentru obținerea de produse ecologice.
Ne spune mai multe Mircea Todoran:
Reprezentanții companiei Mirdatod sunt de părere că, la ora actuală, mulți consumatori se orientează spre produsele mai ieftine, de o calitate mai slabă, dar speră, ca această tendință să se schimbe și oamenii să înțeleagă că un produs natural, lipsit de aditivi chimici, este benefic și reprezintă o investiție pentru propria sănătate.
Mai mult, ei cred că românii ar trebui să consume mai ales produse româneşti şi să susţină producătorii locali. Nicu Bumb:
Autor: Sorin Șchiopu