Asigurările de viață câștigă teren în România
Publicat de Corina Muntean, 16 octombrie 2024, 11:40 / actualizat: 20 octombrie 2024, 21:48
Asigurările de viață câștigă teren în România, depășind statutul de simplă măsură de precauție și transformându-se într-un instrument esențial de planificare financiară pe termen lung. O dovedește un exemplu concret: potrivit statisticilor cea mai mare despăgubire plătită anul trecut în baza unei asigurări de viaţă a ajuns la incredibila sumă de 820.000 lei.
Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut de o companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România – UNSAR în baza unei poliţe de asigurare de viaţă a depăşit suma de 820.000 lei. Este o dovadă temeinică a faptului că acest gen de asigurări împotriva riscului pot oferi un sprijin mai mult de consistent celor care se îngrijesc de viitorul lor și al familiei.
Dincolo de protecția oferită în fața imprevizibilului, asigurările de viață se impun tot mai mult ca o soluție pentru creșterea calității vieții și asigurarea confortului emoțional. Conform UNSAR, valoarea celor mai mari 5 indemnizaţii plătite în baza acestui tip de poliţă a fost de peste 3 milioane de lei. ”O analiză detaliată a acestor cazuri arată că 4 din cele 5 indemnizaţii au fost acordate ca urmare a decesului persoanelor asigurate. A cincea despăgubire a fost acordată pentru o îmbolnăvire gravă’. Toate cele 5 evenimente au fost determinate, de altfel, de îmbolnăviri de natura afecţiunilor oncologice (3 cazuri), stop cardiorespirator şi diabet zaharat, precizează sursa citată. Trei dintre cele cinci poliţe de asigurare au fost contractate individual, una dintre ele fiind asociată unui credit ipotecar, iar două au fost asigurări de grup, încheiate de companii pentru angajaţii lor, prin programe de beneficii extra-salariale.
Reprezentanţii UNSAR susţin că asigurarea de viaţă este unul dintre instrumentele utilizate de un număr mare de state în susţinerea politicii lor sociale.
„Asigurările de viaţă nu pot preveni tragediile, dar pot oferi un sprijin financiar esenţial familiilor afectate, ajutându-le să treacă mai uşor peste momentele dificile”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
În pofida interesului tot mai crescut, numărul românilor care beneficiază de avantajele asigurării de viață este încă destul redus în comparație cu media de la nivel european. La finalul anului 2023 existau în România aproximativ 1,76 milioane de contracte de asigurare de viață în vigoare, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară. Dar, asigurările de viață reprezintă 21% din piața totală de profil din România, în condițiile în care media la nivel european este de circa 60%.
„Încheierea unei asigurări de viaţă reprezintă o alegere responsabilă. Este, însă, nevoie de introducerea unor politici fiscale pentru asigurările de viaţă cu componentă exclusivă de protecţie care să stimuleze dezvoltarea acestui segment de asigurări, în beneficiul tuturor românilor”, a precizat Roxana Băluţă, specialist Asigurări de Viaţă şi Sănătate şi coordonator programe UNSAR.
Astfel, majoritatea membrilor OECD, precum şi o bună parte dintre statele membre UE stimulează prin mijloace fiscale achiziţia de asigurări de viaţă, care sunt privite ca investiţii importante şi necesare pentru dezvoltarea şi sustenabilitatea bunăstării individuale şi a economiei în ansamblu.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45