Investiții majore pe Niraj împotriva inundațiilor
Publicat de radiomures, 18 decembrie 2015, 15:20
15 milioane de euro au fost investiți, doar în acest an, în amenajări la Bazinul Hidrografic Niraj din județul Mureș.
85% din sumă provine din Fondul european de mediu, restul de la Guvernul României.
Aceasta este a treia etapă dintr-un proiect mai amplu, care a început acum 30 de ani, celelalte două finanțări, comparabile cu aceasta din urmă, fiind tot din surse externe.
Peste 23.000 de locuitori și 65.000 de hectare de teren agricol sunt apărate astfel de inundații, riscul fiind acum de doar 1%, adică o dată la 100 de ani.
Directorul tehnic al Administrației Bazinale de Apă Mureș, David Csaba:
Regularizarea Nirajului a început în ’88. A avut trei etape. Prima etapă a fost construirea Barajului de la Valea, a doua etapă a fost de la Gheorghe Doja până la confluența Nirajului cu Râul Mureș. Practic, a rămas chiar zona de mijloc neacoperită din punct de vedere al apărării împotriva inundațiilor. Eu sunt foarte fericit și mulțumit pentru că s-a reușit ca lucrarea să se termine integral. Acum, la ora actuală, localitățile sunt apărate la probabilitatea apariției unei inundații de 1%, adică o dată la 100 de ani.”
Amenajările s-au făcut pe întreaga lungime a râului Niraj, adică aproape 80 de km, între Miercurea Nirajului și Ungheni.
La această dată, în județul Mureș, risc crescut de inundații mai există doar pe pâraiele foarte mici, spune directorul tehnic al ABA Mureș, David Csaba:
Tîrgu-Mureșul este 1% proiectat (risc de inundații), și este verificat la 0,1%. Deci, și înainte de 1989, municipiile și orașele importante, cu zonă industrială dezvoltată, aveau alt regim. Acum, eu vă spun că acolo unde avem lucrări de apărare nu avem nici un risc. Unde sunt pâraie foarte mici, în continuare acele fenomene de scurgere de pe dealuri și torenți, aia există. Și, din păcate, nici nu le poți apăra.”
Prin aprobarea, în 2010, a Strategiei Naționale de Apărare Împotriva Inundațiilor, România a acceptat provocarea de a scădea de la 5 la 1% riscul de inundații, inclusiv în zonele rurale.
A fost nevoie însă de mulți bani, peste 17 miliarde de euro, majoritatea fonduri externe.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM