Sute de măsuri de protecție luate de polițiștii mureșeni pentru victimele violenței domestice în acest an
Publicat de Stan Lucian, 1 octombrie 2024, 16:00
De astăzi, monitorizarea persoanelor vinovate de violență domestică va fi făcută cu ajutorul brățărilor electronice în toată țara.
Județul Mureș alături de Vrancea, Iași și București au implementat de doi ani acest sistem. Noutatea din acest an este faptul că acest sistem se aplică și pentru cei care sunt cercetați.
Numărul faptelor penale în cazul violenței domestice a scăzut semnificativ în județul Mureș, precizează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean, Aurica Mate:
Începând cu 1 oct 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control județean sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. La nivelul județului Mureș, în primele 8 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a scăzut cu 21,43% față de aceeași perioadă a anului 2023, respectiv de la 1.059 la 832 de fapte.”
În 34 de cazuri, agresorul a fost obligat să poarte permanent brățara electronică. De asemenea, unele tipuri de infracțiuni sunt în creștere, mai spune inspectorul de poliție, Aurica Mate:
Au fost înregistrate creșteri comparativ cu perioada similară din 2023 pentru loviri sau alte violențe de la 638 la 699 de fapte, scăderi în cazurile de amenințare de la 168 la 147 de fapte precum și pentru nerespectarea ordinelor de protecție de la 90 la 88 de fapte. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 183 de ordine de protecție, 78 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.”
La nivel național, există o linie telefonică permanentă pentru semnalarea violenței domestice, Call Center-ul 0 800 500 333.
Față de anii 2018-2019, numărul de apeluri a crescut de cinci ori, anul trecut fiind înregistrate aproape 10.000 de apeluri din partea femeilor abuzate.
Autor: Cristina Bulbescu