Orașul Covasna va avea cabinet stomatologic școlar cu servicii gratuite pentru elevi
Publicat de Stan Lucian, 11 septembrie 2024, 15:00
O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Consiliul Local din localitate înainte de începerea noului an școlar.
Locația există și urmează să fie alocate fonduri pentru dotarea cabinetului. Acesta va începe să funcționeze doar în următorul an școlar.
Inițiativa aparține consilierului local Nicolae Enea, care este și medic de recuperare cardiovasculară la spitalul din localitate:
Încă din luna iunie am început demersurile de înființare a unui cabinet stomatologic pentru copii, cu acordarea de servicii stomatologice gratuite. Am pregătit proiectul de hotărâte iar în CL s-a aprobat în unanimitate. Acum, copiii se tratează la medici stomatologi care au cabinete private iar acolo se plătește iar prețurile sunt destul de mari. Avem locația la care mai trebuie să lucrăm dar acolo, pe timpuri, au fost tot cabinete stomatologice. Anul viitor o să alocăm buget pentru scaunul stomatologic și anexele necesare pentru cabinet. Anul viitor, până în toamnă, sunt convins că va funcționa.”
La această dată, există 6 cabinete stomatologice școlare care deservesc gratuit elevii din 27 de unități de învățământ preuniversitar și grădinițe din județul Covasna.5 dintre acestea se află la Sfântu Gheorghe iar unul la Întorsura Buzăului, aflăm de la inspectorul școlar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre:
Mai sunt în câteva școli astfel de cabinete care au o arie de acoperite mai mare. Cabinetul e înființat într-o școală dar la fiecare cabinet sunt arondate mai multe unități de învățământ. Este foarte importantă înființarea acestor cabinete pentru că, astfel, așa se poate practica și triajul. Asta se practică și în toate țările europene. În plus, cred că sunt mulți copii care nu au posibilitatea să meargă altundeva decât la cabinetul școlar.”
Astfel de cabinete ar trebui să există cel puțin câte unul în fiecare oraș deoarece numeroși copii au probleme cu cariile, mai spune medicul Nicolae Enea:
Am văzut că la copii și adolescenți, până la 18 ani, s-au dezvoltat foarte mult cariile dentare și, mai mult, carii dentare pe dinți definitivi, astfel că și-au pierdut dinții din această cauză.”
Un studiu recent efectuat la nivel național arată faptul că 75% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani au carii dentare netratate sau dinți extrași din cauza aceasta. De asemenea, 4 din 10 copii au carii neglijate pe dinții definitivi.
Tratamentele stomatologice în cabinetele private necesită un buget cuprins între 300 și 1.000 de lei, în funcție de gravitatea afecțiunii.
Autor: Cristina Bulbescu