Dresor despre cazul copilului mort în Harghita după ce a fost mușcat de câini
Publicat de Stan Lucian, 2 septembrie 2024, 16:00
Dacă nu e controlat prin dresaj, câinele, oricât de apropiat, devine periculos, spun dresorii. Este una din concluziile ce pot fi trase în urma decesului de săptămâna trecută a unui copil de 11 ani din localitatea harghiteană Petecu, în urma atacului câinilor familiei.
Șeful Adăpostului de câini din Târgu Secuiesc și dresor specializat, Forro Bela, spune pentru Radio Târgu Mureș că în acest caz câinii care păzeau stâna au simțit animal sălbatic în zonă și, având instinctele activate la maximum, au atacat persoana care s-a interpus între ei și pradă.
În ce privește cânii de apartament, aceștia trebuie duși la dresaj, fiindcă animalul dacă nu e dominat de stăpân, va domina el:
Acei câini poate că au simțit în zonă un vânat, un animal sălbatic, și copilul, chiar dacă îl cunoșteau, a intrat în zona unde câinele voia să atace, iar instinctul de vânat a prescris. Oricine ajungea în locul respectiv, câinele îl omora. Fiecare câine moștenește instinctul unui lup. Există două lucruri la un câine, ori este dominat ori el vrea să domine omul. Acei câini crescuți acasă, nu trebuie trimiși la dresaj, ci trebuie mers împreună cu câinele la dresaj! Eu 10% dresez câinele și 90 la sută trebuie educat proprietarul câinelui.
Polițiștii efectuează cercetări, sub supravegherea procurorului, pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-a produs nefericitul eveniment, în cauză fiind întocmit un dosar penal, precizează pentru Radio Târgu Mureș purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Maria Plumbu:
Un copil de 11 ani, în timp ce s-ar fi deplasat pe o pășune din apropierea imobilului de domiciliu, pentru a aduna animalele din ferma familiei, ar fi fost atacat de mai mulți câini, deținuți de familia sa pentru a asigura paza animalelor din fermă, în urma acestui atac băiatul suferind mai multe leziuni corporale, fiind declarat decesul de către echipajul de ambulanță aflat la fața locului.Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 13 infracțiuni privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi iar în primele 7 luni ale acestui an a fost înregistră o scădere a acestor fapte.
Potrivit legii, cetățenii care dețin sau intenționează să dețină câini periculoși, trebuie să se asigure că acesta se potrivește profilului său și a scopului în care va fi deținut, să nu permită accesul neînsoțit al persoanelor străine sau al copiilor la acești câini, să fie atenți la schimbarea de comportament a câinilor și să ia măsuri de fiecare dată când observă modificări în acest sens.
Autor: Valeriu Russu