UPDATE: Falimentul unei fabrici de textile din Covasna pune pe drumuri peste 200 de persoane
Publicat de APETRI MARGARETA, 28 august 2024, 11:19 / actualizat: 31 august 2024, 10:13
Conform unei hotărâri de luna trecută a Tribunalului Covasna, SC Ready Garment Technology România SRL din Sf. Gheorghe, a intrat oficial în procedura de faliment.
Firma, cu acționar german, care producea mai ales pantaloni de tip blugi avea probleme de dinainte de pandemie, cu o serie de contracte în derulare sistate, inclusiv la export, a explicat directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor:
Lichidatorul a contrasemnat documentele privind desfacerea contractelor de muncă a unui număr de peste 220 de persoane. În momentul de față piața s-a restrâns, a existat și o transformare a managementului, plus economia care a ajuns în această situație. Inițial au lucrat în lohn, au încercat toate metodele, în așa fel încât dacă a scăzut partea de export, măcar partea internă să se fi menținut.
Înființată după revoluție, această unitate de producție avea peste 1.000 de angajați la un moment dat, veniți din zone precum Tg.Secuiesc, Sf. Gheorghe și Baraolt. Treptat, numărul acestora a scăzut constant, iar la finele anului trecut compania a ajuns să aibă, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor, doar 366 de salariați.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler Andras, confirmă falimentul firmei de textile și arată că s-a ajuns la această măsură după parcurgerea pașilor procedurali legali, de incapacitate de plată și insolvență.
El a adăugat că sunt șanse mici ca creditorii firmei falimentare să mai poată recupera ceva:
Firmele care au de recuperat ceva pot să se înscrie la o masă credală. De obicei banii, bunuri și alte lucruri care se pot valorifica sunt într-o cantitate/ valoare mai mică decât necesarul, deci recuperarea ori nu se reușește, ori numai parțial. Conform legii, întâi recuperează statul (impozite, taxe), după aceea salariile oamenilor și apoi băncile își recuperează creditele. Deci, pentru creditorii de rând, nu prea mai rămân bani și bunuri din care să mai recupereze ceva.
Singura variantă de recuperare a unor datorii în caz de faliment este cea de apelare la Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM), care poate ajuta firmele să-și protejeze bunurile de valoare livrate către alte companii.
Prin înscrierea acestor bunuri în Registrul menționat, creditorii pot beneficia de întâietate în cazul recuperării unor părți din creanțe în procedurile de faliment.
Autor: Valeriu Russu
Foto: www.drbockindustries.com