Atentate teroriste fără precedent în Franţa
Publicat de radiomures, 14 noiembrie 2015, 08:10 / actualizat: 14 noiembrie 2015, 9:38
UPDATE ora 8.31
Analistul militar Stan Petrescu despre posibile reacţii ale statelor europene după atentatele de la Paris: Numeroase alte state europene îşi vor închide graniţele după masacrul de la Paris, crede generalul Stan Petrescu, analist militar. El a mai apreciat ca atacul nu va duce la o intevenţie terestră imediată în Siria.
Generalul Stan Petrescu:
Europa este sub teroare. Se repetă un 11 septembrie în oraşul luminilor, în Paris, şi acum François Hollande a decretat stare de urgenţă, ceea ce înseamnă că este extrem de grav şi a închis frontierele. Fără îndoială că valul acesta de teamă şi de panică se va extinde, gândindu-ne că ar putea să se repete acest act apocaliptic poate într-o capitală ca Germania sau Londra, unde sunt concentraţi foarte mulţi islamici din diverse ţări islamice şi nu neapărat arabe. Cred că la vârful conducerii UE urgent se vor lua măsuri. Sigur că se vor închide frontierele. Acum nu ştiu...
Reporter: Vă aşteptaţi ca Occidentul să treacă şi la o intervenţie terestră în Siria?
Generalul Stan Petrescu:
Deocamdată nu cred, pentru că în teren sunt deja dislocate forţe atât ale Federaţiei Ruse, cât şi ale SUA. Şi Franţa a dislocat un portavion în zonă şi a executat acţiuni aeriene. Să zicem că se vor înteţi în spaţiul Orientului Apropiat, în Siria, dar nu încep acţiuni deschise, care să semene cu un război în plină desfăşurare la nivel regional.
UPDATE, ORA 8.16
Ministerul român de Externe condamnă în mod ferm atacurile şi verifică dacă printre victime se află şi români. ‘România este alături de Franţa şi va continua să sprijine lupta împotriva terorismului internaţional’ – declară Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei de la Bucureşti. Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru Franţa. Mai mult, în condiţiile stării de urgenţă, instituţia are o serie de recomandări pentru românii aflaţi la Paris, după cum i-a precizat redactorului nostru Carmen Gavrilă purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Raluca Lunculescu.
Raluca Lunculescu:
Ambasada României la Paris îi sfătuieşte pe cetăţenii români aflaţi în zona pariziană să respecte avertismentele de siguranţă transmise de autorităţile franceze şi să evite orice deplasare pentru a fi în siguranţă. Prefectura de Poliţie din Paris a recomandat deja ca, cel puţin în următoarele ore, cei care se găsesc la domiciliu sau poate sunt în localuri în oraş să evite orice ieşire, iar instituţiile publice trebuie să întărească supravegherea la intrare şi să-i primească pe cei care solicită şi, de asemenea, să fie întrerupte evenimentele sau manifestările care au loc în exterior în acest moment.
Responsabilii Ministerului român al Afacerilor Externe aşteaptă în prezent o listă centralizată privind situaţia victimelor de la celula de criză constituită la nivelul Ministerului de Externe din Franţa.
Sursa: RRA
ORA 8:10 Cel puţin 120 de oameni au fost ucişi azi-noapte la Paris, într-o serie de atentate teroriste fără precedent în Franţa. Atacatori sinucigaşi sau cu arme automate au lovit simultan în şase locuri din oraş, între care o sală de concerte, arena Stade de France, unde se afla şi preşedintele François Hollande şi câteva cafenele din centru. Sunt peste 200 de răniţi, dintre care 80 în stare gravă. Franţa a declarat stare de urgenţă naţională şi a închis frontierele. Peste 1.500 de soldaţi au fost desfăşuraţi în capitală, iar locuitorii au fost sfătuiţi să rămână în case. Preşedintele François Hollande a promis o ripostă dură după aceste atentate.
François Hollande:
Vom porni la luptă şi vom fi fără milă, pentru că atunci când teroriştii sunt capabili de astfel de atrocităţi, trebuie să fie siguri că vor avea de-a face cu o Franţă hotărâtă, unită, care nu se lasă impresionată, chiar dacă astăzi arată o emoţie fără margini în faţa acestei drame care este un act de barbarie.
Preşedintele François Hollande, cu o declaraţie făcută în sala de concerte Bataclan, din estul capitalei franceze, unde s-au înregistrat şi cele mai multe victime ale atacurilor de azi-noapte. Corespondentul nostru, Tudor Ţepeneag, este în direct de la Paris. Ce se întâmplă acum după această noapte teribilă?
Tudor Ţepeneag:
Străzile Parisului sunt acum mai liniştite, chiar dacă forţele de poliţie sunt prezente în număr mare, în urmă cu numai câteva ore, însă, au fost scene de coşmar, scoase parcă din filme de groază. Atacul cel mai sângeros a avut loc la sala de concerte Bataclan, unde în timpul unui concert de rock, patru terorişti înarmaţi şi cu centuri de explozibil, au intrat stigând „Allahu akbar!/Allah e mare!” şi „Este vina lui Hollande, este pentru ce a făcut în Siria!”. Au urmat scene de panică, urlete, oameni împuşcaţi, alţii care încercau să scape, unii au şi reuşit, chiar dacă erau răniţi. Forţele speciale au dat asaltul, cei patru terorişti au murit, dar trei dintre ei au avut timp să detoneze centurile cu explozibil. Bilanţul este teribil: circa 80 de morţi şi aproape 200 de răniţi. În alte câteva locuri din Paris, atacatorii au deschis focul, uneori din maşini, asupra oamenilor care stăteau la terasele cafenelelor. Circa 35 de persoane şi-au pierdut viaţa, multe au fost rănite. La Stade de France, marele stadion de lângă Paris, unde avea loc meciul de fotbal amical Franţa-Germania, au avut loc trei atacuri, trei explozii provocate de grenade şi probabil de o bombă artizanală. Preşedintele François Hollande asista la meci. El a fost exfiltrat. Ceva mai târziu, a anunţat starea de urgenţă, care nu a mai fost decretată în Franţa de peste 50 de ani. Şi preşedintele a venit lângă sala de concert Bataclan pentru a arăta hotărârea autorităţilor de a combate terorismul.
Foto: captura video RRA