Ziua Imnului Naţional a fost marcată astăzi şi la Braşov, în Piaţa Tricolorului, printr-o ceremonie militară şi religioasă
Publicat de Stan Lucian, 29 iulie 2024, 16:57 / actualizat: 29 iulie 2024, 19:23
Imnul Naţional al României este strâns legat de Braşov.
În varianta oficială, la originea imnului se află poemul patriotic ”Un răsunet”, scris de Andrei Mureşianu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.
Potrivit altor surse, melodia a fi de fapt adaptată de George Ucenescu, elev al lui Anton Pann.
Potrivit cercetărilor părintelui profesor dr. Vasile Oltean, în anul 1848, la începutul verii, mai mulţi revoluţionari – întorşi la Braşov în urma Adunării Naţionale de la Blaj – s-au strâns în grădina din Şchei a parohului Bonifatie Pitiş, unde Gheorghe Ucenescu, dascăl şi cântăreţ bisericesc, le-a cântat melodia „Din sânul maicii mele”.
Impresionat, Andrei Mureşanu i-a spus că va face nişte versuri şi a scris, într-o singură noapte, poezia „Un răsunet”, care avea să devină textul actualului imn naţional al României.
Gheorghe Ucenescu a adaptat melodia şi a interpretat cântecul duminica următoare, în acelaşi loc.
Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea numărul 99 din 26 mai 1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie, dată la care, în 1848, „Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Sursa: Radio România Brașov FM