Industria farmaceutică din România, pusă pe butuci
Publicat de radiomures, 16 octombrie 2015, 14:42
E una din problemele din mediul sanitar ce au fost puse pe tapet, în aceste zile, la Tîrgu-Mureș unde are loc Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar.
Președintele unei companii de analiză și studii de piață specializată pe industria farmaceutică, Petru Crăciun, a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureș că piața farmaceutică din România a primit o grea lovitură anul acesta.
Producțiile deja au început să scadă iar unii angajați au fost disponibilizați . Multe companii au menținut anumite medicamente pe piață, deși merg în pierdere.
Motivul, spune Petru Crăciun, prețurile sunt prea mici, în timp ce același tip de medicament se poate vinde cu prețuri și de 8 ori mai mare în țările Uniunii Europene:
Piața farmaceutică a primit o lovitură foarte puternică. Ca industrie, ea nu va dispărea dar problema este ce facilități de producție vom mai avea în România peste un an, doi, trei? Pe de altă parte, ce imagine și reputație va avea România pe plan internațional la acest aspect? În momentul în care ne-am asumat rolul discutabil de a fixa cel mai mic preț european, s-ar putea ca acest lucru să fie dificil de realizat în situația în care piața din România reprezintă sub 1% din piața Uniunii Europene.”
Din acest motiv, tot mai multe medicamente generice din România dispar, ceea ce duce la închiderea companiilor mici cu capital românesc.
Acestea nu pot suporta scăderea de preț impusă de Ministerul Sănătății deoarece este sub prețul de producție, spune directorul executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Laurențiu Mihai:
Producătorii nu pot să suporte creșterea de preț care, în medie a fost de 15% dar s-a resimțit mult mai grav la medicamentele generice, deci mai ieftine, și în același timp să dea, prin clawback 25%, înapoi statului în fiecare trimestru. Este foarte posibil ca medicamente produse în Tîrgu-Mureș să ajungă să fie importate apoi pentru că industria românească de medicamente respectă toate standardele, sunt produse căutate la export din America până în Australia, dar în același timp, prețul pentru România, e cazul mai multor produse, să fie chiar sub prețul de fabricație.”
Producătorii de medicamente susțin că bugetul pentru medicamente și Sănătate, în general, trebuie să crească.
România se găsește pe locul 34 din 35 de state europene în ceea ce privește procentul din PIB alocat Sănătății, anul acesta de 4,2%.
Datele statistice arată că România beneficiază de un buget la Sănătate de 10 ori mai mare față de cel din 1997, când se cheltuiau 800 de milioane de dolari, față de 8 miliarde, în prezent. La fel a crescut și bugetul pentru medicamente, anul acesta fiind alocați cca 3 miliarde de dolari.
Cristina Bulbescu
Foto: Cristina Bulbescu/ RTM