Trei noi soiuri de cartof produse la Braşov
Publicat de radiomures, 15 octombrie 2015, 15:49
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr de la Braşov au omologat o serie de soiuri noi de cartof – Braşovia, Sarmis şi Castrum – care s-au dovedit competitive în ceea ce priveşte capacitatea de producţie, dar şi din punct de vedere al adaptării la condiţiile climatice din ultimii ani.
Cele trei soiuri sunt din categoria semi-timpurii şi au capacităţi de producţie de peste 60 de tone la hectar, în condiţiile în care sunt asigurate cerinţele tehnologice cel puţin la nivel mediu. Aceatea, au o rezistenţă bună la virozele care sunt răspândite în zonă şi la mană. Soiurile au trecut faza de testare şi urmează să ajungă la fermieri, deja fiind solicitări în acest sens. Aceste soiuri au fost trimise şi în Ungaria, iar rezultatele au fost destul de bune, în condiţiile de secetă din ţara vecină. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr de la Braşov a produs până acum 48 de soiuri de cartof.
Dorin Dușa
Foto: