„Memoria Tiparului” sau ce scria presa mureşeană în perioada interbelică
Publicat de radiomures, 28 august 2015, 12:53 / actualizat: 28 august 2015, 18:04
Volumul lansat seară în cadrul SIMFEST 2015 redă povestea presei mureşene de-a lungul unui întreg secol, interval pentru care autoarea Angela Precup a analizat nu mai puţin de 380 de publicaţii în limba română şi bilingve. Dintre acestea, primele o sută de publicaţii aparţin primei jumătăţi a secolului trecut şi sunt grupate în primul volum.
Subiectul este o provocare datorită importanţei presei de limba română în Transilvania, crede istoricul Cornel Sigmirean:
Subiectul este o provocare, într-adevăr istoria presei la români a contat mult. Ion Breazu spunea că presa în Transilvania a fost laboratorul conştiinţei naţionale, acolo s-a creat conştiinţa în presă. Perioada interbelică a fost probabil momentul de vârf al presei româneşti atunci când ea a fost în sincron cu tot ceea ce se scria atunci în presa europeană şi în cea de peste ocean.”
Fosta jurnalistă Ioana Roman spune că acest studiu este deosebit de important pentru presa locală:
E foarte important studiul Angelei pentru că facem parte din aceia care am încercat să învăţăm presă în Tîrgu-Mureş după 1989 şi să o practicăm dar, foarte puţini dintre noi am şi aflat ce s-a întâmplat înaintea naostră şi cu siguranţă puţini dintre noi vom lăsa ceva serios după ce ne vom retrage din meserie. Studiul pe care Angela l-a făcut va rămâne şi asta spune foarte multe despre importanţa cărţii nu doar pentru cei care se ocupă de cercetare ci pentru presă, în general, şi pentru presa din Tîrgu-Mureş în mod special.”
Chiar dacă tehnicile de presă s-au schimbat în ultimii 100 de ani, subiectele tratate sunt asemănătoare cu cele de astăzi, spune autoarea cărții, Angela Precup:
Modul de abordare s-a schimbat, în sensul că, sigur, metodele şi de investigare a unor subiecte şi de redare a lor şi de redactare şi de paginaţie sunt, sigur, mult mai bogate. În fond, însă, punând faţă-n faţă ziarele interbelice, de pildă, cu perioada ultimelor două decenii descoperim că, până la urmă, toate-s vechi şi nouă-s toate pentru că există teme de presă comune, camapnii de presă înspăimântător de asemănătoare, personaje politce am putea spune aproape copy-paste. ”
Volumul II al lucrării care va prezenta presa din perioada comunistă şi post-decembristă va apărea în cursul anului viitor.
Sanda Viţelar
Foto: RTM