Scriitorii vorbesc despre Mamele lor
Publicat de Rotar Mirela, 6 martie 2024, 14:43 / actualizat: 6 martie 2024, 18:24
Astăzi, în emisiunea de cultură „Pasaj urban”, facem introspecţie. Încetul cu încetul pătrundem în sufletul unor condeieri de excepţie şi picurăm emoţie în galeria de portrete semnate: Ion Sorescu, Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Herta Müller, Ioana Nicolaie.
Începem cu fratele mezin al lui Marin Sorescu, regretatul profesor Ion Sorescu:
„Mama a fost un martir” (Ion Sorescu).
Văduvă de la vârsta de 37 de ani, mama lui Marin Sorescu crescuse singură 6 copii; era o „mână de fier”, autodidact, cu o memorie extraordinară, deşteaptă foc, spirit mucalit, plângea pe furiş (să n-o vadă copiii!). A murit paralizată.
„Mama a fost singurul Dumnezeu în care cred” (Norman Manea)
Fiinţã extrem de pasională, panicată, deosebit de sensibilă la semnele exterioare pe care le simţea înainte de producerea lor, mama lui Norman Manea era o personalitate puternicã, tenace, plină de vitalitate, cu care scriitorul avea o „relaţie complicată”. Imaginea mamei, ultima ei imagine în sufletul Fiului, a rămas gravată pe veci în „Întoarcerea huliganului”.
„Mama e o mare visătoare” (Mircea Cărtărescu)
Preocupată de visele ei şi mai ales de semnificaţia lor cotidianã, mama lui Mircea Cărtărescu i-a transmis fiului ei gena curiozităţii pentru oniric,pentru fantastic şi tot ce ţine de universul imaginar pornind de la întrebarea „Ce-o fi?”. ” În fiecare dimineaţă mama ne povestea un vis şi se întreba Ce-o fi? Ce-o fi?”
„Întotdeauna am crezut că maică-mea e foarte bătrână” (Herta Müller)
Deportată într-un lagăr de muncă, în Ucraina de astăzi, mama Hertei Müller s-a întors la vatră după 5 ani; schimbată total la fizionomie, în vestimentaţie şi alimentaţie, părea că vine „dintr-o altã lume”; marcată de traume, nu putea fi decât „o mama ciudată pentru copilul ei”.
„Mama era …Regina” (Ioana Nicolaie, „Cartea Reghinei”, Editura Humanitas, 2019)
Fiecare mărturie va fi „condimentatã” cu fragmente din minunatul poem „Scrisoare mamei” de S.Esenin, în rostirea actorului-fenomen al României, regretatul Ştefan Iordache.
O adevărată ediţie de colecţie a Pasajului urban, astăzi, de la ora 22.00.
V-aştept cu drag!
Margareta Puşcaş