Prescripția pentru oncologie a crescut mult în județul Mureș
Publicat de radiomures, 29 iulie 2015, 18:21 / actualizat: 30 iulie 2015, 7:47
Directorul general adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate Mureş, Rodica Biro, a declarat azi, în contextul desfăşurării anchetei DNA privind corupţia din domeniul farmaceutic, că la nivelul judeţului a crescut mult prescripţia pentru oncologie în anul 2014 şi în 2015.
O explicație ar fi, în opinia sa, programele de screening pentru depistarea precoce a cazurilor de cancer, a determinat intrarea unui număr mult mai mare de persoane în programul oncologic.
Din acest motiv s-ar putea să fie justificate creşterile valorice ale prescripțiilor a subliniat Rodica Biro:
Din punctul nostru de vedere, ei (medicii, n.r.) sunt obligaţi în prescriere să respecte protocoalele terapeutice care sunt foarte clare. De asemenea, prescrierea se face pe denumirea internaţională a medicamentului, dacă ne referim la partea de tratament în ambulatoriul de specialitate. Adică medicul nu prescrie un medicament anume, ci prescrie grupa, denumirea comună internaţională a medicamentului, nu denumirea comercială, tocmai pentru a evita orice tendinţă a unui medic de a transforma prescrierea într-o susţinere a unui medicament sau a unui producător’.
Directorul CJAS Mureş a ținut să sublinieze că instituția nu are legătură cu achiziţiile din spitale. De aceea, Rodica Biro crede că ar fi foarte util să existe un registru al bolnavilor de cancer:
‘Poate că ar fi mult mai util – şi CJAS se străduieşte de 10 ani cel puţin – să realizeze acel registru al bolnavilor de cancer, al bolnavilor oncologici, pe tipuri de oncologie şi de specialitate şi care ne-ar putea ajuta în sensul că totdeauna vom avea ca referinţă numărul pacienţilor. La nivelul judeţului Mureş, a crescut mult prescripţia pentru oncologie în anul trecut şi anul acesta. Deci ea creşte, dar dacă am avea acest registru unic de evidenţă al bolnavilor oncologici, am putea să vedem dacă rezultatul acestor creşteri este doar pentru că creşte prescripţia pe medicamentul scump sau datorită faptului că avem intrări mai mari decât ieşirile din program’.
Rodica Biro a mai spus că medicaţia oncologică poate fi prescrisă şi prin aprobări de comisii care sunt la nivelul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate sau la nivelul Casei Naţionale de Sănătate, pe baza unor dosare depuse de către medicii care recomandă aceste tratamente.
Reprezentanta CJAS mai spune că instituţia analizează trimestrial programele naţionale şi s-ar părea că apariţia pe piaţă a unor medicamente a prelungit mult viaţa unor persoane diagnosticate cu tumori grave.
Vali Russu
Sursa foto: arhiva