Microhidrocentralele din Munţii Făgăraşului, motiv de infringement pentru România
Publicat de radiomures, 17 iunie 2015, 08:33
ONG-ul World Wide Fund for Nature România a sesizat Comisia Europeană încă din 2013 în legătură cu încălcarea directivelor europene privind apa şi biodiversitatea, în cazul unor proiecte de pe versantul sudic al Munţilor Făgăraş, de pe rîurile Capra şi Buda, dar şi din Retezat.
Reprezentanţii WWF au arătat de mai multe ori că pârâul Dejani şi afluentul acestuia, Lupşa, traversează siturile de interes natural Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş. Cu toate acestea, în zonă a fost avizată construirea unor microhidrocentrale care dăunează siturilor naturale. Proiectul de amenajare hidroenergetică a pâraielor Dejani şi Lupşa, care a stat la baza pornirii procedurii de infringement, a fost finanţat chiar de UE şi de Guvernul României.
World Wide Fund for Nature România a demonstrat cum cele două proiecte de microhidrocentrale din zona Dejani – Viştişoara încalcă Directiva Cadru Apă, Directiva Habitate (Natura 2000) şi Directiva privind accesul publicului la informaţiile despre mediu în procesul de autorizare şi construcţie a microhidrocentralelor.
În condiţiile în care România nu a făcut nici o modificare legislativă necesară soluţionării problemelor produse de microhidrocentralelor din Făgăraş, asupra mediului, CE a demarat această procedură de infringement împotriva României.
Vali Blajovan
Foto: brasovmetropolitan.ro