Strategii de dezvoltare locală pentru comunităţile marginalizate din Sfântu Gheorghe
Publicat de Stan Lucian, 18 octombrie 2023, 15:02 / actualizat: 19 octombrie 2023, 9:13
Pentru elaborarea acestora, Grupul de Acţiune Locală Sepsi organizează, săptămâna aceasta, trei consultări publice pentru tot atâtea comunități marginalizate din cartierele Őrkő, Câmpu Frumos și Ciucului.
Este a doua etapă a Strategiei de Dezvoltare Locală pentru perioada 2024-2029, cu proiecte în valoare de 5,6 milioane de euro, fiind construite până acum o grădiniță, un centru comunitar integrat și locuințe sociale. Până acum, suma care a stat la dispoziția GAL Sepsi în perioada 2018-2023 a fost de 7 milioane de euro.
Managerul de proiect, Veres Timea, precizează proiectele vor ține cont de opiniile comunității, motiv pentru care au loc aceste consultări publice:
Suntem în faza consultărilor, despre iedeile care vin din partea participanților. Știm că educația va avea probabil rolul cel mai important în strategie: programe de before-school, after-school, să ținem copiii în școală. Pentru a-i convinge pe părinți să îi trimită, am început un alt tip de consultare, pentru grădinița cu program prelungit care e în construcție, în zona Őrkő, pentru 103 copii.
Strategia în ansamblu cu proiectele punctuale stabilite trebuie depusă de GAL Sepsi până la jumătatea lunii viitoare, pentru a deveni eligibile în cadrul programului european de finanțare.
Lansarea finală a apelurilor de implementare a proiectrelor decise este estimată pe luina mai 2024, arată Veres Timea:
Dacă strategia câștigă această finanțare, atunci Grupul de Acțiune Locală trebuie să lenseze apelul de proiecte. Atunci instituțiile și ONG-urile în parteneriate depun proiectele la noi, facem evaluarea, după care proiectele se evaluează și la nivel național și câștigătorii semnează contractul de finanțare cu Autoritatea de management din București. Cel mai probabil în luna mai putem să începem lansările apelurilor.
Această categorie defavorizată de cetățeni reprezintă circa 10 la sută din cei peste 50.000 de locuitori ai municipiului Sfântu Gheorghe.
O problemă nerezolvată pentru care sunt necesare alte finanțări este cea a căilor de acces asfaltate, a locuințelor decente, legalizate și conectate la facilități încă inexistente peste tot: apă, canalizare, electricitate.
Autor: Valeriu Russu