Decizie istorică de listare a Hidroelectrica
Publicat de Uifalean Cristian, 23 iunie 2023, 19:00 / actualizat: 23 iunie 2023, 20:05
Asociaţia Administratorilor de Fonduri salută decizia istorică de listare a Hidroelectrica, prin vânzarea unui pachet de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea.
Preşedintele Asociaţiei, Horia Gustă, spune că listarea este o oportunitate uriaşă de dezvoltare pentru Bursa de Valori Bucureşti care îşi consolidează astfel intrarea în liga mare a pieţelor financiare europene. În plus, prezenţa companiei pe bursă va atrage în România resurse importante de bani şi mari fonduri de investiţii din toată lumea.
În total, compania se aşteaptă la o capitalizare de aproape 10 miliarde de euro, declară preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea:
Intenţia companiei, pe lângă consolidarea şi creşterea performanţei din punct de vedere financiar, este să aibă şi o creştere organică. După acest proces de IPO, sigur că ne vom focusa pe ceea ce înseamnă zona de investiţii, pe ceea ce înseamnă zona de creştere a activităţii de furnizare, astfel încât nu numai să avem rezultatele de până acum, dar să avem şi o creştere pentru că, aşa cum arată Hidroelectrica astăzi, ca cel mai mare producător de energie din România, o energie sută la sută verde, are şi o serie de oportunităţi generate de tranziţia energetică şi dorim să fim principalul pilon care să asigure această tranziţie energetică.”
Hidroelectrica nu este numai cel mai mare producător de energie din ţară, ci a devenit, în ultimul an, şi unul dintre cei mai mari furnizori pentru consumatorii casnici. Aceasta, după ce foarte mulţi români şi-au transferat contractele pentru tarife mai mici la curent.
Cu o cifră de afaceri de 9,2 miliarde de lei și un profit net de 4,4 miliarde în 2022 Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de sud-est și cel mai mare producător de energie electrică din regiune.
Este evident și cel mai mare producător de energie electrică din România cu o producție în an mediu hidrologic de peste 17 terrawatti oră, Hidroelectrica furnizând în jur de 30% din producția totală a țării în funcție de condițiile hidrologice din anul respectiv.
Compania a câștigat rapid o cotă de piață importantă și în domeniul furnizării de energie electrică pentru clienții finali, înregistrând anul trecut o cotă de 8% după ce în 2021 aceasta era la puțin peste 2%, iar în 2020 numai un procent.
Hidroelectrica este în prezent furnizor de electricitate pentru sute de mii de clienți casnici și industriali și produce energie prin exploatarea 187 de hidrocentrale și microhidrocentrale respectiv 36 de turbine eoliene. Pentru acest an Hidroelectrica se așteaptă la un profit net în scădere până la 3,6 miliarde de lei, dar la venituri mai mari de aproximativ 11,6 miliarde de lei.
Conform unui raport de analiză al Goldring, în ultimii trei ani profitul companiei a crescut de trei ori, iar veniturile de 2,5 ori, fiind distribuite acționarilor dividende în valoare totală de 12,5 miliarde de lei.
Sursa: RRA