Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Popasurile Mântuitorului pe Drumul Crucii

Popasurile Mântuitorului pe Drumul Crucii

Publicat de radiomures, 10 aprilie 2015, 05:34

În Vinerea Mare, Iisus a fost răstignit. Era o formă de pedepsire dintre cele mai umilitoare la cea vreme. În această zi, Iisus a fost omorât pe cruce, între doi tâlhari, după un drum pe care l-a parcurs cărându-Şi în spate crucea pe care urma să moară, până la Golgota, de la sala de judecată unde a fost condamnat la moarte de către Pilat din Pont. Pe Drumul Crucii, Iisus a făcut 14 popasuri, fiecare dintre ele simbolizând un eveniment sacru. Sunt momente care semnifică, fiecare în parte, un moment important din drumul durerii pe care Mântuitorul l-a parcurs pentru noi.

Cele 14 popasuri ale Drumului Crucii:

Primul Popas din Drumul Crucii Mântuitorului
                 -Mântuitorul este osândit la moarte . Marchează începutul durerii, începutul suferinţei, locul unde Iisus a fost condamnat la moarte, respectiv curtea casei lui Pilat. Aici, în cetatea Antoniei, Mântuitorul a fost prezentat mulţimii si judecat, apoi condamnat la moarte. Aici este marcat începutul calvarului pentru mântuirea neamului.

Al doilea Popas
                    –Mântuitorul își ridică pe umeri Crucea Sa. Pretoriul, locul unde pe umerii lui Iisus a fost pusă crucea pe care avea să O poarte până la locul unde a fost omorât. In Pretoriu, iudeii l-au condamnat pe Fiul lui Dumnezeu strigând “răstigneşte-L”, locul în care Mântuitorul porneşte pe Drumul Durerii, care coboară spre Valea Tyropeon.

Al treilea Popas
                  –Domnul Iisus cade sub povara Crucii. Locul in care se intersecteaza doua strazi din vechea cetate, una ce vine de la Poarta Leilor si una de la Poarta Damascului. Aici, Iisus a căzut pentru prima dată sub greutatea crucii, marcând, astfel, un moment dureros.

Al patrulea Popas
                –Mântuitorul se întâlnește în drumul Crucii, cu Sfânta Sa Maică (Ioan 19.25-27). Rămas in istoria creştinismului ca unul extrem de emoţionant, este locul  în care Fiul lui Dumnezeu se întâlneşte cu mama Sa, îngenunchiat de greutatea crucii sale. O capelă dedicată mamelor îndurerate se află acum pe acest loc, iar într-un loc dosit, două urme de sandale despre care se spune ca ar fi urmele Maicii Domnului.

Al cincilea Popas
                  –Ostașii silesc pe Simon Chirineanul a ajuta Mântuitorului pentru a-Şi duce Crucea (Matei 27.32, Marcu 15.21, Luca 23.26). Locul marchează ajutorul primit de Iisus de la Simon din Cirene. Acesta a fost silit sa-l ajute pe Hristos si a cărat, o bucată de drum, Crucea, în locul Lui.

Al șaselea Popas
           –Mântuitorul primește Marama Veronicăi. Întâlnirea Domnului cu Veronica, aceea care Ii şterge chipul însângerat cu năframa. Potrivit traditiei, ea a fost tamaduită de Iisus Hristos de curgerea de sânge care o chinua de mulţi ani. Înainte de a purta acest nume, ea se numea Faustina.

Drumul crucii 11bAl șaptelea Popas
                  -Iisus cade a doua oară sub povara Crucii. Are loc cea de-a doua cadere a lui Iisus, care, slăbit de greutatea lemnului, s-a prăbuşit pentru a doua oară la pământ. Obligat să se ridice şi să-şi urmeze drumul, El şi-a continuat calvarul până la sfârşit.

Al optulea Popas
              –Mântuitorul sfătuiește femeile care plângeau (Luca 23.27-31). Aici, el a mângâiat-o pe Maica Sa şi pe femeile credincioase, spunându-le să nu mai plângă pentru El, ci mai ales pentru ele şi pentru copiii lor, adică pentru păcatele lumii.

Al nouălea Popas
                –Mântuitorul cade a treia oară sub povara Crucii.Imediat după a opta oprire, Mântuitorul a căzut pentru a treia oară, răpus de greutatea crucii de pe umerii săi. Învăţătura ortodoxă arată că cele trei căderi ale Domnului reprezintă cele trei zile în care El a stat în mormânt. Următoarele popasuri sunt, de altfel, în Biserica Sfântului Mormânt şi până în Mormânt.

Al zecelea Popas
                      –Mântuitorul este bătut, dezbrăcat și adăpat cu oțet și fiere (Matei 27.34; Marcu 15.23).  În acea vreme, situată în afara cetăţii, Golgota era locul în care a fost înfiptă crucea pe care a fost răstignit Iisus, loc unde a început mântuirea lumii, unde dragostea lui Iisus pentru oameni a biruit moartea, plătind cu jertfa supremă.

Al unsprazecelea Popas
                 -Ostașii pironesc Preasfântul Trup la lui Iisus pe Cruce (Matei 27.35; Marcu 15.25; Ioan 19.23; Luca 23.33). Are loc ţintuirea în cuie a Mântuitorului pe cruce, sub ochii îndureraţi ai mamei sale. Astăzi a devenit loc de închinare, de meditaţie şi de pocăinţă.

Drumul crucii 21b

Al douăsprezecelea Popas
Mântuitorul suferă  pe Cruce. Simbolizează răstignirea şi respectiv moartea Mântuitorului pe cruce. Trupul istovit de suferinţă a Fiului lui Dumnezeu şi-a dat ultima suflare, pe cruce. Astăzi, credincioşii vizitează locul, piatra in care a fost înfiptă crucea, care pot fi atinse de oricine.

Al treisprezecelea Popas
 –Coborârea de pe Cruce a trupului lui Iisus (Matei 27. 57-61; Marcu 15. 42-47; Luca 23. 50-56; Ioan 19 38-42). Dupa moartea Sa, cele trei trupuri au fost date jos de pe cruce, iar trupul lui Iisus a fost aşezat pe Piatra Durerii, sau Piatra Ungerii. Aici a fost uns în grabă şi înfăşurat în giulgiu, înainte de a fi pus in mormânt.

Al patrusprezecele Popas
                      -Aceasta este ultima oprire şi marchează punerea Domnului în Mormânt si Învierea.

Drumul Crucii se reface în fiecare an, în locul în care Iisus Hristos a mântuit lumea. În dimineaţa Vinerii Mari, 12 arhierei cu tot clerul şi pelerinii se întâlnesc la Pretoriu, unde se citesc “Ceasurile Impărăteşti”. La ora 10, toată adunarea porneste procesiunea de la Pretoriu până la Biserica Sfântului Mormânt, deci este străbătut tot Drumul Crucii. Arhiereii merg în frunte, îmbrăcaţi în haine negre, de doliu, şi duc o cruce mare de lemn, despre care se spune ca păstrează o bucată din crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Credincioşii ţin în mâini lumânări aprinse şi din loc în loc fac opriri, acolo unde se spune că Iisus a căzut sub cruce. Credincioşii îngenunchează, iar arhiereii citesc Evangheliile Sfintelor Patimi. Procesiunea intră apoi în Biserica Sfântului Mormânt, iar clericii urcă pe Golgota şi infig crucea pe locul unde a fost răstiginit El. Aici se citeste Evanghelia Răstignirii Domnului, iar câţiva episcopi stau de strajă lângă Sfânta Cruce, până ce o săruta tot poporul. La final, un mitropolit rosteşte o predică emoţionantă.

Cele șapte cuvinte rostite de Iisus pe Cruce:

  • „Părinte iartă-le lor că nu știu ce fac! (Luca 23.34)
  • Adevărat grăiesc Ție, astăzi vei fi cu Mine în rai! (Luca 23. 43)
  • Femeie, iată fiul tău! Și ucenicului i-a zis iată mama ta! (Ioan 19. 26-28)
  • Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit? ( Matei 27.46; Marcu 15.34)
  • Mi-e sete! (Ioan 19.28)
  • Săvârșitu-s-a! (Ioan 19.30)
  • Părinte în mâinile Tale îmi dau Duhul Meu! (Luca 23.46)”

Conform Bibliei, pământul s-a fi cutremurat, soarele s-a întunecat, multe suflete au plecat la cer, iar catapeteasma din templu s-a rupt. Ceilalți 2 condamnați sfârșesc și ei,  când, potrivit Sabatului evreiesc, corpurile trebuiau date jos, astfel soldații romani le sparg fluierele picioarelor, numai lui Iisus nu. Soldatul Longinus descoperise că acesta era mort si îi înfipse în coastă cu o lance, iar în urmă se scursese sânge și apă. Era semnul că Iisus murise. (Ioan 19:31-37)

Drumul crucii 31b

 

 

 

 

 

surse: ro.wikipedia.org , informatia-zilei.ro

foto: 89.121.249.92/Sitevechi/Vechituri/Taize/taize.htm

Citeşte şi:

Sâmbăta Învierii lui Lazăr

Intrarea în Ierusalim -Duminica Floriilor

Obiceiuri în Săptămâna Mare

Semnificaţia Sfintei Miercuri

Semnificaţia Sfintei Joi

Cursurile se pot desfăşura online la școlile care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cultură-educaţie miercuri, 16 aprilie 2025, 15:18

Cursurile se pot desfăşura online la școlile care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se vor putea desfăşura în format online asincron în unităţile de învăţământ desemnate centre de examen sau din care provin...

Cursurile se pot desfăşura online la școlile care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Elevii din cele mai multe județe din țară, dar și din capitală, vor avea anul viitor așa-numita „vacanță de schi”
Cultură-educaţie marți, 15 aprilie 2025, 13:04

Elevii din cele mai multe județe din țară, dar și din capitală, vor avea anul viitor așa-numita „vacanță de schi”

Elevii din cele mai multe județe din țară, dar și din capitală, vor avea anul viitor așa-numita „vacanță de schi”, în perioada 16-22...

Elevii din cele mai multe județe din țară, dar și din capitală, vor avea anul viitor așa-numita „vacanță de schi”
Începe Concursul de cultură și educație financiar-contabilă la Târgu Mureș
Cultură-educaţie marți, 15 aprilie 2025, 12:19

Începe Concursul de cultură și educație financiar-contabilă la Târgu Mureș

Faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă se desfășoară astăzi, la Liceul Tehnologic „Electromureș” din...

Începe Concursul de cultură și educație financiar-contabilă la Târgu Mureș
Peste 450 de table electronice au intrat în dotarea unităţilor şcolare din Miercurea Ciuc
Cultură-educaţie luni, 14 aprilie 2025, 16:52

Peste 450 de table electronice au intrat în dotarea unităţilor şcolare din Miercurea Ciuc

Peste 450 de table electronice, achiziţionate de către autorităţile locale din Miercurea Ciuc printr-un proiect finanţat din fonduri europene...

Peste 450 de table electronice au intrat în dotarea unităţilor şcolare din Miercurea Ciuc
Cultură-educaţie duminică, 13 aprilie 2025, 09:14

Astăzi este ultima zi în care poate fi vizitat Târgul de Carte Gaudeamus Radio România în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca

Mii de oameni au trecut, deja, pe la standurile prezente la eveniment – relatează Claudiu Pădurean. De la standurile amenajate în...

Astăzi este ultima zi în care poate fi vizitat Târgul de Carte Gaudeamus Radio România în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca
Cultură-educaţie vineri, 11 aprilie 2025, 11:10

Tezaur dacic din argint, descoperit la Breaza, în județul Mureș

Un tezaur din argint de 550 de grame a fost descoperit, în această primăvară, de două persoane, în comuna Breaza, de lângă Reghin. Tezaurul...

Tezaur dacic din argint, descoperit la Breaza, în județul Mureș
Cultură-educaţie joi, 10 aprilie 2025, 14:10

Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025

Florin Mihăilescu, unul dintre cei mai talentați și prolifici directori de imagine din cinematografia românească, va primi Premiul pentru...

Directorul de imagine Florin Mihăilescu, premiat pentru întreaga activitate la Gala Gopo 2025
Cultură-educaţie joi, 10 aprilie 2025, 13:07

Atelier Blerta și Jeon Neziraj la Universitatea de Arte din Târgu Mureș

În perioada 10-13 aprilie va avea loc la Universitatea de Arte Târgu Mureș atelierul susținut de regizoarea Blerta Neziraj și dramaturgul Jeton...

Atelier Blerta și Jeon Neziraj la Universitatea de Arte din Târgu Mureș