Manifestaţii de Ziua maghiarilor de pretutindeni
Publicat de radiomures, 15 martie 2015, 16:16
Câteva mii de etnici maghiari din judeţul Covasna au participat astăzi la o manifestaţie prilejuită de Ziua maghiarilor de pretutindeni, în municipiul Sfântu Gheorghe. Evenimentul a început cu o defilare a husarilor călare în centrul municipiului, unde a avut loc adunarea oficială. Pe străzile din Sfântu Gheorghe au fost purtate două steaguri de mari dimensiuni, unul secuiesc şi altul al Ungariei. Printre invitaţii la eveniment s-a numărat şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a fost huiduit de mulţime în timpul discursului său. De asemenea, au fost prezenţi invitaţi din Ungaria. Festivităţi, spectacole şi ceremonii de comemorare a eroilor revoluţiei maghiare din 1848 au fost programate astăzi şi în Harghita, Mureş, Cluj, Arad sau Bihor.
RRA
Participanţii au purtat pe străzile din Sfântu Gheorghe două steaguri de mari dimensiuni, unul secuiesc şi altul al Ungariei, ei întâlnindu-se în centrul municipiului, unde au avut loc manifestările oficiale.
Ceremoniile au început cu o paradă a husarilor călare, urmată de discursurile autorităţile, ale liderilor UDMR şi invitaţilor din străinătate, iar mesajul preşedintelui Ungariei, Viktor Orbán a fost salutat cu aplauze de către cei prezenţi. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost huiduit de mulţime de mai multe ori în timpul discursului său şi făcut ‘trădător’ de către unii dintre manifestanţi. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpád, crede că reacţia membrilor comunităţii maghiare ar trebui să fie şi un mesaj către autorităţile dela Bucureşti.
Antal Arpád: ”Evident, sunt dezamăgit, dar eu cred că este un semnal foarte important către Bucureşti şi către politicienii din Bucureşti, care întotdeauna au spus că liderii politici sunt radicali şi comunitatea nu este radicală. Către cei care au spus că, de fapt, maghiarii nu vor autonomie, doar liderii politici vor autonomie, iată că se vede foarte clar că oamenii vor mai mult decât ceea ce reuşim poate noi politicienii să facem pentru comunitatea maghiară.”
Adunarea s-a încheiat, conform tradiţiei, cu Imnul Ungariei şi cel secuiesc.
Mara Deleanu
Mesajul premierului ungar, Viktor Orban:
”suntem convinşi că libertatea maghiarilor poate fi câştigată numai de către maghiari înşişi: prin solidaritate, muncă şi consens. ”
Aproximativ 600 de persoane, potrivit forţelor de ordine, au marcat, duminică, la Cluj-Napoca, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Participanţii au mărşăluit prin zona centrală a oraşului, au cântat şi au purtat steaguri ale Ungariei, României, Transilvaniei şi Ţinutului Secuiesc – anunță AGERPRES.
După marş, ei au participat la o slujbă religioasă la Biserica „Sf. Mihail”, iar apoi au fost depuse coroane de flori la fostul Hotel Biasini, unde a înnoptat poetul maghiar Petofi Sandor şi unde acesta a purtat o serie de discuţii cu Nicolae Bălcescu, în încercarea de unificare a revoluţiilor de la 1848.
În faţa participanţilor, consulul general al Ungariei la Cluj, Mile Lajos, a citit mesajul transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, potrivit căruia şi în 2015 naţiunea maghiară îşi doreşte să fie pace, libertate şi consens.
„La mijlocul lunii martie, peste tot în lume se comemorează o multitudine de evenimente. Noi, ungurii, însă avem mai multe motive decât oricine să considerăm această zi ca fiind una de excepţie, deoarece după lungile secole de asuprire, 15 martie 1848 a demonstrat vitalitatea şi curajul naţiunii noastre. (…) Cei 167 de ani care au trecut de atunci au adus multe schimbări, dar adevărurile de atunci au rămas valabile până în zilele noastre. Şi acum suntem convinşi că libertatea maghiarilor poate fi câştigată numai de către maghiari înşişi: prin solidaritate, muncă şi consens. Nici în anul 2015 naţiunea maghiară nu-şi poate dori altceva, decât să fie pace, libertate şi consens”, se arată în mesajul premierului Ungariei.
La rândul său, prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a citit în faţa participanţilor mesajul premierului României, Victor Ponta.
‘Dincolo de tensiunile sau pasiunile oarbe de care ne lovim uneori, mesajul meu pentru vecinii şi prietenii maghiarii este unul de respect, de dialog şi solidaritate. Prin dialog am reuşit întotdeauna să depăşim problemele, respectându-ne am putut să construim şi fiind solidari am progresat şi am dus mai departe idealurile celor care s-au sacrificat în 1848. Cred cu adevărat că lucrând împreună suntem mai puternici, iar fiind mai uniţi suntem mai înţelepţi’, se arată în mesajul premierului Victor Ponta.
Printre participanţii la manifestări s-au numărat şi vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, primarul Emil Boc, senatorul UDMR Laszlo Attila, viceprimarul de Cluj-Napoca Anna Horvath.
Sursa : voceatransilvaniei.ro
Foto: gandul.info