Nori negri amenință piața antreprenoriatului
Publicat de Corina Muntean, 15 martie 2023, 07:52
Numărul firmelor cu probleme ar putea atinge, în 2023, un maxim al ultimilor ani, pe măsură ce creditarea se va scumpi iar blocajul financiar va crește.
Perspectivele lui 2023, din prisma dinamicii business-ului, nu sunt deloc încurajatoare. Numărul firmelor cu probleme ar putea atinge, în 2023, un maxim al ultimilor ani.
Compania Sierra Quadrant, specializată în administrare şi lichidare, arată într-o analiză de profil că, pe fondul efectelor generate de inflaţie, războiului de la graniţă şi scăderii consumului, peste 135 de mii firme au intrat anul trecut în zona de risc, cu aproape 17.600 mai multe decât în 2021.
În 2022 au fost radiate 73.600 de firme, cu 10% mai multe decât în 2021, 39.320 au fost dizolvate (+24,2%), 15.700 şi-au suspendat activitatea (+20,5%), iar 6650 au intrat în insolvenţă (+8,22%). Accentuarea blocajului financiar, a fenomenului de dezintermediere şi reducerea semnificativă a creditului furnizor, principala modalitate prin care se finanţează firmele din România, vin să pună o presiune suplimentară celei create de inflaţie.
Cele mai vulnerabile domenii de activitate vor fi, în acest an, conform analizei, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, construcţii, industria prelucrătoare şi transporturi şi depozitare. În aceste sectoare, de altfel, s-au înregistrat, anul trecut, şi cele mai multe probleme.
„Diminuarea puterii de cumpărare, pe fondul inflaţiei semnificative, a generat importante scăderi de vânzări, inclusiv pe zonele altădată de succes precum comerţul alimentar şi zona de fashion. Creşterile de preţuri n-au reuşit decât într-o mică parte să compenseze şocul scăderii consumului”, arată analiza Sierra Quadrant.
În topul zonelor de business cu cele mai mari probleme, pe locul secund se află sectorul construcţiilor, cu peste 21.000 de firme în dificultate.
„Creşterea puternică a preţurilor materialelor de construcţii alături de scumpirea semnificativă a utilităţilor au dat peste cap multe dintre planurile constructorilor, iar scumpirea finanţării bancare a accentuat problemele din acest sector. Nu este exclus ca, în 2023, numărul firmelor cu probleme din acest sector să crească cu 20-30%”, subliniază analiza.
De asemenea, inflaţia din 2022 a afectat şi va continua să afecteze puternic industria prelucrătoare, al treilea cel mai riscant domeniu de business.
În condiţiile în care preţurile producţiei industriale au fost, la finalul anului trecut, cu 32% mai mari decât în 2021, iar producţia şi furnizarea de energie s-au scumpit cu 84%, în analiză se arată că era de aşteptat ca numărul firmelor cu probleme financiare să crească semnificativ, iar industria prelucrătoare a raportat, astfel, 11.325 de firme în insolvenţă, radiate, cu activitatea suspendată sau dizolvate.
2023 va fi un an de standby pentru multe dintre firmele româneşti, în care cuvântul de ordine va fi restructurarea business-urilor şi adaptarea ofertelor la noua realitate economică.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.