Dacă nu intervine Guvernul, industria românească a laptelui intră în colaps
Publicat de Andrei Borz, 13 martie 2023, 16:00
În condițiile importului de lapte ieftin și a ridicării prețului la raft de către retaileri, mulți fermieri români riscă să își închidă afacerile.
Aceasta este concluzia ședinței de astăzi a comitetului director al Asociației Mureș a Federației Crescătorilor de Bovine.
Președintele Iacob Boca spune că, în medie, prețul laptelui românesc a scăzut cu 30 la sută în ultimele două luni iar fermierii sunt disperați:
În ultimele două luni, procesatorii au început să scadă prețul la lapte cu 15 bani, 30 sau 40 de bani. La ora asta, de la 2,50- 2,60 lei litrul, sunt zone în județul Mureș și în țară unde se vinde laptele la 1, 40 lei, 1, 50 sau 1,70 lei. La insistențele și disperarea colegilor mei am hotărât să gândum la ce acem de făcut de acum înainte: ne vindem animalele pentru că nu avem cum supraviețui, mergem pe pierdere, sau ne îndreptăm spre ministrul Agriculturii, spre premierul României, spre președintele țării, să le spunem că altfel, suntem obligați să ne închidem afacerea. Chiar nu-i glumă de data asta, pentru că ne-a prins într-o situație din care nu mai avem ieșire. După un an de secetă, în care nu am avut porumb siloz, nu am avut lucernă decât 20%. La producția de lapte județul Mureș e pe locul unu pe țară, dar de data asta nu se mai poate să nu se diminueze cu cel puțin 50 la sută.
Procesatorii aduc lapte de import și producătorii români rămân cu sute de mii de litri nevânduți, cum s-a întâmplat săptămâna trecută la o fabrică din județul Brașov, spune Boca.
Fermierii români vor cere factorilor naționali de decizie să protejeze prin lege producția autohtonă de lapte, și în acest sens vor trimite un memoriu la Guvern, a declarat pentru Radio Tg.Mureș vicepreședintele Federației Crescătorilor de Bovine, Iacob Boca.
Procesatorii ne motivează că vine laptele din afară, Polonia, Ungaria, la 1,60-1,70 lei litrul. Fermierii aceia au rate, au leasinguri, au de plătit angajați, au imputurile care acuma încep să vină pentru campania de primăvară, sunt disperați și până la urmă ceda și vor vor semna și cu u 1,50 sau 1,40 lei litrul, să mai poată răzbi o lună-două, să scoată vacile în primăvară. Va fi întâlnire la federația națională săptămâna asta la final sau cel târziul săptămâna viitoare luni, iar momentan am întocmit un draft de memorie. La noi s-a ieftinit laptele cu 30 la sută iar la raft a crescut prețul. Deci retailerii, multinaționalele care vând produsele de la fabricile noastre, ar trebui să scoată taxa de raft, care e o aberație! Dacă laptele de pe poarta fabricii iese la un 4,00-4,20 lei litrul, la magazine pe raft apare la 7 lei, 8 lei litrul de lapte.
Săptămânile următoare, producătorii de lapte români vor organiza mitinguri în Capitală și în întreaga țară și spun că vor scoate vacile în stradă.
Potrivit INS, în topul scumpirilor din ultimul an conduce zaharul, cu peste 63%, urmat de unt, cu aproape 45 de procente şi de gaze naturale, cu aproximativ 42%.
Creşteri de preţuri de peste 30 de procente au înregistrat şi cartofii, ouăle, margarina şi produsele lactate.
Valeriu Russu