Primăriile vor fi obligate, prin lege, să colecteze separat deşeurile din hârtie, metal, plastic sticlă şi textile
Publicat de Andrei Borz, 9 ianuarie 2023, 18:38 / actualizat: 10 ianuarie 2023, 9:31
Legea promulgată recent prevede şi sancţiuni pentru depozitarea ilegală a deşeurilor sau incendierea lor, iar amenzile pot ajunge până la 70 de mii de lei.
Înăsprirea legislaţiei de mediu în România urmăreşte tendinţa generală din Uniunea Europeană şi vine pe fondul unui fenomen nociv, întins în toată ţara, respectiv depozitarea ilegală a deşeurilor pe câmpuri, lacuri sau în păduri. Legea prevede că în următoarele şase luni, primăriile trebuie să asigure colectarea separată, cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la 1 ianuarie 2025 şi pentru textile, din deşeurile municipale.
De asemenea, primăriile sunt obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate. Legea mai prevede că maşinile folosite la aruncarea deşeurilor în locuri nepermise pot fi confiscate. De asemenea, actul normativ mai precizează că abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise. La fel, eliminarea, deţinerea sau păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop. Prin actul normativ au crescut semnificativ şi amenzile pentru aruncarea deşeurilor sau incendierea lor.
Persoanele fizice pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 5000 şi 20.000 de lei. În cazul persoanelor juridice, cuantumul amenzii poate ajunge la 70.000 de lei.