Tortul Centenarului a marcat încheierea Expoziţiei Internaţionale GastroPan de la Tg. Mureș
Publicat de Corina Muntean, 22 aprilie 2018, 14:33 / actualizat: 23 aprilie 2018, 11:36
Vedetele ultimelei zile a evenimentului au fost înghețata și cafeaua, organizatorii constatând că acestea sunt sectoare aflate în tendință serioasă de creștere în România.
Vizitatorii expoziţiei au putut degusta, în premieră, sortimentele de îngheţată şi cafea care marchează sezonul în 2018 la nivel mondial, vedeta zilei fiind Tortul Centenatului, în greutate de 70 de kilograme,
Chef Gabriel Frânculescu din Craiova a explicat că ideea tortului are la bază cele două aniversări ale anului: 10 ani de GatsroPan şi 100 de ani de la Marea Unire:
Am zis să marcăm şi noi momentul şi ne-am gândit să facem un tort, care probabil că nu a mai fost făcut nicioadă, nu doar la GastroPan, ci şi în România. Un tort de îngheţată de 70 de kilograme. L-am făcut chiar aici în stand, nu ne-a luat foarte mult fiindcă maşinile cu care lucrăm sunt foarte rapide, a fost făcut în 5 ore. Am încercat să combinăm cumva gusturile, avem ciocolată neagră, avem ciocolată cu lapte, Rafaello, cocos cu migdale şi cu ciocolată albă, avem căpşuni, portocale şi fistic.”
Reprezentantul organizatorilor, Daniel Maior, a subliniat că ediția cu numărul 10 a Târgului GastroPan de la Tg. Mureș, a adus cu sine câteva recorduri, legate de suprafața de expunere, număr de concurenți și de țări participante :
Am avut patru săli expoziționale totalizând circa 7600 de metri pătrați, am avut de asemenea, o sală special dedicată concursurilor GastroPan, care au desemnat produsele anului 2018 pe panificație coferărie și gastronomie. Am avut peste 150 de expozanți din 24 de țări, toate cifrele acestea sunt un record pentru noi. Iar tendințele pe care le-am observat, așa la cald, sunt în primul rând pe partea de alimentație sănătoasă.”
Daniel Maior a adăugat că evenimentul a intrat în atenția marilor producători de echipamente din lume, a organizațiilor mondiale și europene din domeniile gastronomice, precum și a domeniilor legate de hoteluri, restaurante și cafenele.
Drept urmare, expoziția internațională de la Tg Mureș, cea mai mare manifestare de acest gen din Europa Centrală şi de Sud-Est, a intrat în circuitul mondial, fiind, spun organizatorii, un generator de trend în toate aceste domenii.
Radio Tg.Mureș este partener media al evenimentului.
Valeriu Russu