Tîrgu Mureș este, pentru 4 zile, patria culinară a profesioniștilor din domeniu
Publicat de MIRELA ROTAR, 19 aprilie 2018, 17:19 / actualizat: 20 aprilie 2018, 11:20
Și-a deschis porțile GASTROPAN – ediția a 10-a a celui mai important eveniment de tehnologii și soluții pentru industria de panificație, cofetărie și HoReCa din Europa Centrală și de Sud-Est.
Peste 150 de specialiști din 25 de țări își expun produsele și utilajele pe o suprafață de 7.800 m2.
Târgul este organizat de redacția revistelor de specialitate, cu sprijinul asociațiilor de profil și cu participarea patronatelor din domeniu, explică reprezentantul organizatorilor, Jakab Boroka:
Avem concursul Tortul Anului, Pâinea Anului, concursuri gastronomice. Avem expozanți care aduc cele mai noi tehnologii, materii prime, lucrurile cele mai moderne. Și, la noi, acum este la modă să fie totul cât mai digitalizat, foarte sănătos, putem să vorbim de economisire de energie. Din păcate, este o mare problemă lipsa persoanelor calificate. Și aici încearcă furnizorii să vină cu soluții.”
Participanții își prezintă creațiile culinare în speranța obținerii recunoașterii internaționale, dar iau și contact cu noutățile din domeniu:
Mari maeștri români ai artei culinare prezintă tendințele din domeniu și vin cu sfaturi.
Dumitru Burtea, membru de onoare al organizației mondiale a bucătarilor și fondator al Euro-Toques România, consideră că bucătăria tradițională poate fi un real ambasador al țării noastre.
Să nu neglijăm bucătăria tradițională și să-i dăm altă prezentare, reinventată. Să păstrăm tradiția dar altfel montată, aranjată în farfurie. Avem o bucătărie foarte diversificată și sunt aceste posibilități. Că e vorba de sarmale, de o tocăniță, grătar sau acei mititei pentru care ne-am luptat la nivel European.”
Românii nu mai consumă atât de multă pâine, în schimb sunt tot mai atrași de produsele de patiserie, a remarcat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificație ROMPAN, Aurel Popescu, prezent la Tg.Mureș.
GASTROPAN s-a lansat în urmă cu 10 ani, tot în Mureș, la Sovata, a amintit președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc care a remarcat că evenimentul a crescut ca număr de participanți, diversitate și zile de desfășurare.
Expoziția poate fi vizitată la Complexul Expo Hotel Imperial Inn, Tîrgu Mureș între orele 10:00 – 18:00 (duminică 10:00-16:00) pe bază de invitație sau talon de acces disponibil gratuit pe www.gastropan.ro.
Marcela German