Programul pentru tinerii fermieri nu poate începe în Mureș
Publicat de Corina Muntean, 17 iulie 2020, 17:59
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale primește din 15 iulie cereri pentru programul sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Solicitările pot fi depuse până la 15 octombrie 2020 sau până la epuizarea sumei alocate.
Există însă un impediment, spune directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu, viitorii agricultori trebuie să facă, pe banii lor, un curs de trei luni, cu riscul de a nu se putea încadra în termenul final de depunere de dosare.
În plus, Direcției Agricole Mureș i-au expirat acreditările pentru aceste cursuri, în domeniile vegetal și animal, și nu se știe când se va întruni Comisia județeană pentru muncă pentru a le reînnoi, Ileana Gușatu:
În sesiunea aceasta avem un singur fermier, pe legume. Pentru tinerii fermieri, cetățeni români dinafara granițelor țării, problema este că au nevoie și de un curs. Nu știu când în vor putea face, ca să depună adeverința până la prima tranșă. Am avut de multe ori astfel de situații, nu au mai depus dosarul pentru accesarea fondurilor europene, că nu se puteau încadra în perioada aceea. Și noi avem o problemă că ne-au expirat acele acreditări, ședința la Direcția Muncii se desfășoară o dată la trei luni. Cu Covidul acesta nu știu în ce condiții se vor strânge membrii care trebuie să ne aprobe această acreditare, și nu putem începe niciun curs.
Pe sesiunea anterioară, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Mureș au existat 15 cereri, în valoare de 600.000 euro, pentru apicultură, ferme de bovine și ovine, respectiv legumicultură, cătină, producere de material săditor.
Directorul AFIR, Daniela Lupei, a confirmat pentru Radio Târgu Mureș condițiile complexe pe care trebuie să le îndeplinească tinerii români care doresc să vină în țară pentru a intra în afaceri agricole:
Ca element de noutate, vor beneficia de alocare distinct tinerii cetățeni români de cel puțin 18 ani împliniți și până la 41 de ani neîmpliniți la data depunerii cererii de finanțare și care îndeplinesc cel puțin una din următoarele condiții: au absolvit în ultimul an calendaristic dinaintea depunerii cererii, un program de studio în domeniul agricol, au avut un loc de muncă în domeniul agricol, cel puțin trei luni în ultimul an dinaintea depunerii cererii de finanțare, respectiv au absolvit un curs în domeniul agricol.
La noua sesiune de finanțare, se acordă, prin AFIR, 43 de milioane de euro, din care 20 de milioane pentru tinerii din afara ţării, care se instalează pentru prima dată ca şefi de exploataţie.
Sesiunea se desfăşoară în intervalul 15 iulie – 15 octombrie 2020 sau până la epuizarea fondurilor alocate acestei sesiuni, iar Cererile de finanţarea se realizează conform Ghidului solicitantului şi anexelor aferente acestuia, disponibile gratuit pe www.afir.info.
Sprijinul public pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 sau 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole.
Valeriu Russu