Medicii de familie mureșeni nu își reînnoiesc contractele pe 2018
Publicat de radiomures, 27 decembrie 2017, 13:23
Majoritatea nu vor semna actele adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu Casa de asigurări de sănătate.
Decizia vine după o perioadă de trei luni de negocieri eșuate în care medicii nu au obținut răspuns pozitiv la aproape nici o revendicare.
Președintele Patronatului Medicilor de Familie din județul Mureș, dr. Ileana Mihăescu:
Marea majoritate a medicilor de familie a decis să nu semneze act adițional care să prelungească activitatea noastră în contract cu Casa, începând cu 1 ianuarie (2018). Fiecare medic va decide ce face pe parafa lui dar, în condițiile de umilință maximă în care suntem obligați să lucrăm de atâta vreme, marea majoritate a deci să nu semneze. Trebuie să se producă modificări în contract. Nu se mai poate așa. Suntem agenți fiscali. Suntem orice în afară de medici.”
Deocamdată nici un medic de familie din județul Mureș nu a semnat contractul cu CJAS, însă medicii mai au timp până în data de 29 decembrie.
Tot în această perioadă se mai pot purta negocieri la nivel național, spune președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:
Practic, până în 29 (decembrie) noi trebui să semnăm actele adiționale. Atunci vom știi exact cine semnează și cine nu pentru că dorim să avem o comunicare cu fiecare dintre ei. Eu nu cred că nu vor semna. În această perioadă, probabil că se vor elabora și actele normative care vor reglementa contractarea pe 2018, în consecință, doar în această perioadă ei mai pot să negocieze și să mai poarte discuții cu reprezentanții Casei Naționale și ai Ministerului Sănătății.”
Medicina de familie în România este finanțată cu 5,77% din totalul Fondului național al asigurărilor de sănătate, în condițiile în care în restul Europei această finanțare se încadrează între 9 și 15%.
În urma negocierilor, medicii români au putut obține doar o creștere de 0,03% .
Prin urmare, de anul viitor medicii de familie mureșeni nu vor mai putea elibera rețete și bilete de trimitere.
Revine medicul de familie din Tîrgu-Mureș, Ileana Mihăescu:
Principalele noastre cerințe au fost să putem lucra pe o bază de date corectă, să se facă protocoale de prescriere a medicamentelor ținând cont de tipul de afecțiune și de gravitatea ei, nu de considerente economice. Și, nu în ultimă instanță, am solicitat majorarea finanțării. S-a obținut o majorare de la 5,77 șa 5,80. Din 3 ianuarie, vom deschide cabinetele, vom face consultații pentru ca populația să nu sufere dar nu vom putea elibera rețete în contract cu Casa, bilete de trimitere…”
Potrivit unui comunicat emis de Societatea de Medicină de Familie, situația nesemnării contractelor se regăsește la nivel național, astfel că din data de 3 ianuarie medici de familie nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate.
Cristina Bulbescu