Legea antifumat a adus beneficii și rezultate medicale pozitive, dar și puțin disconfort pentru fumători
Publicat de radiomures, 17 martie 2017, 11:57
Astăzi se împlinește un an de când România beneficiază de o lege care reglementează locurile unde se poate fuma, fiind interzis fumatul în spațiile publice, inclusiv în parcurile pentru copii.
Beneficiile legii sunt deja cuantificate în rezultate medicale, spune șefa Clinicii de Pneumologie din Tîrgu-Mureș, dr. Corina Mărginean.
Potrivit unei statistici medicale efectuate după primele șase luni de la intrarea în vigoare a legii, s-a constatat că a scăzut semnificativ numărul bolnavilor care s-au prezentat la camerele de gardă și au fost mai puține crize de astm la copii.
Dr. Corina Mărginean:
Au scăzut foarte mult prezentările la Camera de Gardă, în special, pentru crizele astmatice la copii pentru că ei erau total neprotejați în mediile cu fumat. Acum , dacă nu se mai permite fumatul în locurile publice, gen grădinițe, școli, creșe, cămine, s-a observat că acești copii nu mai prezintă atât de frecvente crize de astm. Pe de altă parte, prezentările la camerele de gardă pentru infarctul miocardic acut au prezentat scăderi semnificative în această direcție.”
Barmanii și chelnerii sunt printre cei care beneficiază din plin de legea antifumat. O tg.mureșeancă lucrează multe ore într-un astfel de mediu și spune că majoritatea clienților se bucură și ei de acest lucru, dar recunoaște că numărul clienților a scăzut puțin:
Se simte o diferență față de perioada în care se fuma dar cine vrea să fumeze merge afară. Pentru noi care lucrăm într-un mediu mai curat este foarte bine și sunt și clienți cărora le place că nu se fumează înăuntru și nu merg afumați, cum se zice, acasă. A scăzut însă numărul de clienți dar… e OK.”
Legea nu ar trebui modificată, spun atât fumătorii cât și nefumătorii, însă ea trebuie respectată de toată lumea:
Legea antifumat îi nemulțumește pe mulți, acesta fiind și motivul pentru care au existat în ultimul an, mai multe tentative de modificare a actului normativ.
Au intervenit pentru menținerea ei în forma actuală Societatea Română de Pneumologie și cea de Cardiologie. Au fost tipărite broșuri privind efectele nocive ale fumatului, precum și spoturi publicitare pe care toate instituțiile media ar trebui să le difuzeze gratuit.
Cristina Bulbescu