Jumătate din sătenii județelor Mureș, Harghita și Covasna se află sub pragul sărăciei
Publicat de radiomures, 20 aprilie 2016, 12:50
Procentul de sărăcie este chiar de peste 80% în satele izolate, au constatat în urma catagrafiei sociale reprezentanții Organizației Caritas Alba Iulia.
De circa un an de zile organizația derulează un proiect din fonduri norvegiene, o inițiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităților marginalizate.
O conferință privind situația socială din aceste județe are loc astăzi, la Băile Tușnad, în Harghita, unde participă reprezentanți din ministerele de resort, autorități locale partenere și instituții publice din domeniu.
Managerul de proiect, Ludesher Laszlo:
Scopul proiectului este de a combate fenomenul de excluziune socială, de a ajuta autoritățile publice locale și cele județene de a găsi noi metode, abordări noi privind incluziunea socială. Beneficiarii proiectului, să zic așa, sunt autoritățile publice locale, sunt 21 de astfel de autorități din 21 de județe și scopul primordial este combaterea excluziunii sociale, mai ales a copiilor și tinerilor din această zonă.”
Cele mai sărace zone din județul Mureș sunt satele din regiunile Sighișoarei și Târnavei Mari. De asemenea, zona Cristuru Secuiesc din Harghita și 7 comune din partea vestică a Covasnei se află într-o stare avansată de sărăcie.
Este nevoie de accesări de fonduri europene pentru a rezolva aceste probleme, crede directorul Caritas Alba Iulia din Tîrgu-Mureș, Ludesher Laszlo:
În aceste zone (rurale) uneori peste 50% din populație este afectată de sărăcie și mai ales comunitățile de romi. Sunt mai multe comunități unde ponderea lor depășește 20-30% și trăiesc în ghetouri. Trebuie să avem o abordare multisectorială și din domeniul educației, și din domeniul sănătății, a ocupării, ș.a.m.d. Trebuie să abordăm această problemă din mai multe perspective.”
Proiectul „United Networks” a beneficiat până acum de o finanțare din fonduri norvegiene de 1,3 milioane de lei. Acesta a fost prelungit până la finele lunii octombrie, pentru care va mai primi o suplimentare de 600.000 de lei.
Cristina Bulbescu
Foto: www.cooperativatraditionala.ro