Investițiile necesare pentru evitarea poluării apelor din județul Mureș se ridică la aproape 1 miliard de lei
Publicat de radiomures, 27 decembrie 2016, 18:13
Este vorba de lucrări hidrotehnice prevăzute pentru următorii 5 ani, pentru care Guvernul a adoptat un plan de management a bazinelor hidrografice. Zonele poluate au fost identificate în dreptul localităților cu peste 2.500 de locuitori, dar și a poluatorilor industriali și agricoli, a precizat purtătorul de cuvânt al Administrației bazinale de Apă Mureș, Călin Fokt:
Cheltuielile necesare timp de 5 ani de zile pentru a realiza în bune condiții planul de management al Bazinului Hidrografic al râului Mureș se situează undeva la 990 de milioane de euro. Sunt calcule estimative a ceea ce trebuie să investească agenții economici privați și instituțiile publice sau operatorii regionali de apă potabilă, astfel încât să se aducă sistemul la standardele europene, conform planului de măsuri prevăzut în acest plan de management bazinal.
Cele mai importante investiții ale ABA Mureș în 2017 vizează îndiguirile și întăririle de maluri pe râurile Mureș, Târvana Mică, Niraj și afluenții lor. Valoarea lucrărilor se ridică la 600 milioane de lei.
Călin Fokt:
Dintre lucrările mai importante pe care le avem prevăzute anul viitor este amenajarea râului Mureș în zona localității Răstolița și a afluenților Iod, Răstolița și Borzia, finalizarea lucrărilor în bazinul hidrografic al râului Niraj, mai ales în zona localităților Gh Doja – Tirimia, amenajarea râului Mureș în zona aval de prize Azomureș, și de asemenea pe râul Tîrnava Mică în zona localității Mica.
Planul Național de Management al bazinelor hidrografice a fost adoptat în ședința de guvern din 21 decembrie.
Actul normativ abordează, de asemenea, aspecte cantitative și elemente privind schimbările climatice, în vederea coordonării planurilor de management bazinale și managementul riscului la inundații.
Valeriu Russu