Infocons: Dezinfectați ambalajele cumpărăturilor la intrarea în casă
Publicat de MIRELA ROTAR, 18 martie 2020, 14:01
Dată fiind situația generată de coronavirus, specialiștii trag un semnal de alarmă privind siguranța produselor alimentelor cumpărate și modul de depozitare.
Președintele InfoCons și al Federației Asociaţiilor de Consumatori, Sorin Mierlea, atenționează asupra tendinței unora dintre vânzători de a vinde alimente cu termen de valabilitate depășit:
Dacă chiar vrem să cumpărăm produse pentru a le putea utiliza într-o perioadă mai lungă, măcar să aibă mai puțini aditivi, mai puțină sare. Fiindcă astăzi o toxiinfecție alimentară ne duce către spitale și ne trebuie medicul, ne trebuie salvarea sau trebuie să ne deplasăm la spital și astfel să intrăm în contact cu tot felul de persoane, în aglomerații. În momentul în care discutăm de depozitare de alimentele la domiciliu., trebuie să fim foarte atenți la ce temperatură se depozitează ele, dacă intră în friugider sau nu. Să citim eticheta, să vedem termenul de valabilitate, pentru că, din păcate, în ultima perioadă, anumiți vânzători din unele magazine poate mai mici, încearcă să vândă marfă care a depășit termenul de valabilitate al produsului.
Totodată, indiferent că luăm din magazine produsele sau le comandăm online, cutiile, ambalajele trebuie întâi curățate, dezinfectate, la fel legumele și fructele înainte de depozitare.
Președintele Infocons, Sorin Mierlea:
Să fim foarte atenți, în momentul în care discutăm de comerț online sau comerțul direct, dacă ni se livrează înainte de a le intr oduce în casă, să curățăm ambalajul, să le dezinfectăm, fiindcă ambalajul este purtător de germeni, de microbi. Când discutăm de produsele de timp legume-fructe, care se distribuie și online și le putem primi la ușă, să le opărim sau să le curățăm înainte de a le introduce în casă. Apoi, a început să fie o isterie pe zona de suplimenți alimentari, care dacă sunt luați de pe internet să fim atenți de două ori, să cumpărăm produse conforme. Dacă discutăm de măști sanitare, să fim atenți să nu fie din zona de șantier, utilizate contra prafului, iar la mănuși de unică folosință, să fie în termenul de valabilitate iar plasticul acela să fie îmbătrânit.
La cumpărăturile făcute în piețele agroalimentare suntem îndemnați să citim certificatul de producător al vânzătorului, fiindcă altfel ne putem trezi cu marfă dinafara spațiului Uniunii Europene, cu alte norme de pesticide și de îngrășăminte.
Sorin Mierlea recomandă consultarea siteului Institutului de Bioresurse Alimentare unde sunt listați toți suplimenții alimentari autorizați.
Valeriu Russu