EXCLUSIVITATE! Magazin din Tg.Mureș închis pentru că vindea carne de miel fără avize
Publicat de radiomures, 10 aprilie 2017, 14:17 / actualizat: 14 aprilie 2017, 13:24
Decizia a fost luată zilele trecute de inspectorii sanitar veterinari și pentru siguranța alimentelor.
Aceștia au descoperit, în urma controalelor tematice desfășurate cu ocazia sărbătorilor pascale, că mieii erau puși în vânzare fraudulos, fără a avea avizele necesare, într-un magazin alimentar de cartier.
Magazinul a fost închis, iar proprietarul amendat cu 20.000 de lei.
A fost sesizată și poliția economică în acest caz, a declarat pentru RTM șeful DSVSA Mureș, Kincses Sandor:
La un magazin au fost introduși 10 miei care au fost sacrificați în gospodăria proprietarului, nu erau marcați. Noi a trebuit să-i confiscăm și s-a aplicat o sancțiune de 20.000 de lei și s-a emis o ordonanță de interzicere a activității. Am sesizat și poliția economică… Pur și simplu era o sacrificare frauduloasă, fără examinare sanitar-veterinară. Mieii s-aui confiscat și s-au distrus prin incinerare în incineratorul Direcției Sanitar-Veterinare.”
Cetățenii sunt sfătuiți de autorități să cumpere carne de miel, ouă sau alte alimente doar din locuri autorizate.
În județul Mureș sunt 6 abatoare și 2 piețe agroalimentare autorizate unde se sacrifică miei.
Punctele autorizate se găsesc în piețele din Sighișoara și la Tîrgu-Mureș în piața Cuza Vodă.
Revine șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor:
În primul rând, sacrificarea mieilor se face în abatoare. În Mureș avem înregistrate două puncte autorizate temporar pentru sacrificare. Aici, proprietarii își aduc mieii vii care trebuie să fie identificați prin crotalii auriculare, trebuie să aibă un document de mișcare care însoțesc animalele și cumpărătorii au posibilitatea de a-l sacrifica în condiții controlate și igienice, bineînțeles contra cost.”
Consumatorii sunt îndemnați să fie atenți și la celelalte produse pe care le cumpără pentru masa de Paști, inclusiv la băuturi, dar și la vopseaua pentru ouă.
Comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Mureș, Marcela Achim:
Obligatoriu verificați data durabilității minimale care este înscrisă pe ambalaj, atunci când cumpărați ouă ambalate. Pentru vopsitul ouălor nu utilizați vopsea ce are alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 de ore de la data fabricației. Nu vă lăsați ademeniți să cumpărați vin de la vânzătorii din piețe sau din locurile neautorizate. Neapărat să verificați etanșeitatea recipientelor.”
Inspectorii din cadrul instituțiilor de control au intensificat în această perioadă verificările unităților care produc, transportă și vând produse alimentare și nealimentare.
Aceștia derulează tematici naționale de control și controale comune, ca urmare a ordinului prefectului Mureș pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare pe perioada sărbătorilor pascale.
Rezultatele verificărilor vor fi anunțate după Paște.
Cristina Bulbescu