Creșterile salariale din Sănătate, investigate de Consiliul Concurenței
Publicat de radiomures, 1 august 2016, 11:48 / actualizat: 1 august 2016, 15:35
Ca urmare a unui demers susținut de Asociația Pentru Minți Pertinente, din Tîrgu-Mureș, Consiliul Concurenței a demarat o anchetă la Ministerul Sănătății și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru modul în care s-au făcut creșterile salariale din domeniul sanitar.
Ordonanța de Urgență a Guvernului Ponta, din octombrie 2015, prevede majorări de 25% doar pentru medicii din spitalele publice, fiind exceptați colegii din spitalele private și medicii de familie.
În plus, banii sunt alocați de Casele Județene de Asigurări de Sănătate, în baza unei simple cereri pe propria răspundere a managerului de spital, spune directorul executiv al AMPER, Cătălin Hegheș:
E vorba de creșterea salarială din domeniul sanitar care s-a făcut la finele anului trecut pe care noi nu o negăm, ca necesitate, dar contestăm modalitatea în care s-a făcut. E nevoie ca medicii să fie mai bine plătiți, e nevoie de o creștere salarială pentru ei, însă nu fără respectarea unui cadrul legal.”
Consiliul Concurenței a anunțat zilele trecute că a demarat o anchetă în acest caz, la 6 luni de la depunerea sesizării de specialistul în management sanitar din Tîrgu-Mureș, Mihai Negrea:
Practic, Guvernul a reglementat ca din fondurile Casei, fără acoperire în servicii, să aloce, eu zic ilegal, fonduri discriminatoriu față de toți furnizorii de servicii, cu 25% mai mult. Asta se întâmplă, inclusiv în noul Contract Cadru, aprobat acum iulie 2016. Creșterea nu s-a făcut în baza creșterii coeficientului (acordat pentru spitale) că asta e problema. Ei au făcut-o doar în baza unei fundamentări de tip: atâta am nevoie. Spitalele se autoevaluează de cât au nevoie, cer de la Casă și Casa zice: Bine. Poftim.”
Sesizări privind această Ordonanță de Urgență s-au mai făcut la Guvern, Avocatul Poporului, CNAS și CJAS Mureș.
Doar din Tîrgu-Mureș a venit un răspuns.
Președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:
Nu avem noi competența să atacăm hotărârile de guvern. Nu cred că la sesizarea unei Case s-ar fi putut face așa ceva. Casa Națională este cea care, probabil, a făcut propunerea privind modalitatea în care se aplică Ordonanța 35. Și ea se referă la unitățile sanitare publice.”
Consiliul Concurenței a fost sesizat privind discriminarea prevăzută de Ordonanța de Urgență și de către Asociația Spitalelor Private din România.
Cristina Bulbescu