Chinezii sunt foarte aproape de soarele artificial
Publicat de MIRELA ROTAR, 16 noiembrie 2018, 15:21 / actualizat: 19 noiembrie 2018, 15:22
O echipă de cercetători de la Institutul de Fizică Hefei din China și-au propus să producă energie similară celei solare. Ei au obținut un „Soare artificial”, un reactor experimental, care încearcă să imite procesul de fuziune nucleară care are loc în mod natural în Soare și în alte stele. În cadrul acestui proces este eliberată o cantitate uriaşă de energie, permițând Soarelui să genereze căldură şi să emită lumină. Reacțiile de fuziune oferă o sursă nelimitată de energie curată si care nu poluează.
Cercetătorii chinezi au reușit, recent, să atingă un nou prag, încălzind plasma din interiorul reactorului experimental la o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius, ajungând la o putere de încălzire de 10 megawați. Deși temperatura atinsă de reactor pare uriașă, în realitate este minimum necesar pentru a se obține pe Pământ procesul de fuziune nucleară.
Acum, că „Soarele artificial” al Chinei este capabil să încălzească plasma la temperatura necesară, cercetătorii se vor concentra pentru următorii pași pe lungul drum spre o fuziune nucleară stabilă. Reactorul trebuie să supraviețuiască temperaturilor de sute de milioane de grade Celsius și să facă dovada funcționării pentru o perioadă îndelungată de timp.
Potrivit cercetătorilor, reactorul pe care l-au inventat este controlabil, poate închide sursa de alimentare în orice moment și nu va exista niciun risc de dezastru nuclear. Construit în anul 2006, are 11 metri înălțime, un diametru de 8 metri și o greutate de 400 de tone.
Dana Boieriu